Afbeelding
Foto: Gemeente Woensdrecht

Beheer van gemeentelijk vastgoed gaat veranderen in Woensdrecht

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE – Het beheer van gemeentelijk vastgoed in Woensdrecht gaat in de komende jaren veranderen. Daarvoor heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht het ‘Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) gebouwenbeheer 2022-2025’ opgesteld. In dit plan staat onder meer hoe de komende jaren met gemeentelijk vastgoed wordt omgegaan.

De meeste gebouwen die vallen onder gemeentelijk vastgoed hebben een maatschappelijke functie en moeten functioneel en veilig zijn. Volgens de Woensdrechtse wethouder Jeffrey van Agtmaal is een aantal maanden geleden eenzelfde plan opgesteld voor bijvoorbeeld de sportvelden in de gemeente. “We kijken daarbij onder meer naar de mogelijkheid tot lichte privatisering. Op dit moment verzorgt de gemeente voornamelijk het onderhoud van het vastgoed. Maar steeds vaker krijgen beheerders een grotere rol. Dat is mogelijk door lichte privatisering.” Voorbeelden hiervan zijn voetbalvereniging ODIO, waar het clubgebouw nu eigendom van de vereniging is. Een soortgelijk traject loopt bij tennisvereniging Mattemburgh. Een volgende stap is de aanpak van de multifunctionele centra in de gemeente. “Nu liggen zowel het kleine als grote onderhoud bij de gemeente in plaats van de beheerders. Maar voor beide partijen zou het beter zijn als bijvoorbeeld het kleine onderhoud richting de beheerders gaat. Ze kunnen zo sneller handelen en een eigen partij inschakelen voor klein onderhoud. We hebben al gesprekken gevoerd met de beheerders en zij staan hier positief tegenover.” 

Verduurzaming

Groot onderhoud zal nog wel uitgevoerd worden door de gemeente. “We zijn druk bezig met verduurzaming. Medio 2022 zal groot onderhoud gecombineerd worden met verduurzaming door bijvoorbeeld de vervanging van de CV-ketels in het gemeentehuis door warmtepompen en het vervangen van de dakbedekking op MFC (multifunctioneel centrum) De Drieschaar, MFC De Kloek en MFC De Biezen. Dit wordt gecombineerd met het leggen van zonnepanelen.” Met corona houdt de gemeente ook rekening richting huurders van gemeentelijk vastgoed. “Er is onder meer huurcompensatie toegekend en we kijken ook naar de exploitatiebijdrage vanuit de gemeente.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief