Afbeelding

“Mijn droom is om ooit een eigen wijnboerderij te starten”

Door: Gertrude Snoei Algemeen

De rubriek ‘Aan de keukentafel met’ vindt dit keer plaats bij Maurice de Coninck. Zijn ouders hadden een slagerij, maar dat vond hij altijd te koud. Maurice de Coninck probeerde een andere branche uit en is momenteel een horeca ondernemer pur sang. Naast het runnen van zijn vier bedrijven, geeft hij ook advies aan eigenaren van andere horecazaken. In een gesprek met hem kom je er al snel achter dat deze optimistische ondernemer veel liefde voor Italië heeft en een passie voor wijnen. Als persoon omschrijft hij zichzelf als ‘transparant, koersvast en dienend’.

Wat vind je het belangrijkste als ondernemer?

“Onderscheidend zijn. Ik ben ooit met wijnen begonnen toen ik een restaurant in Scherpenisse had. Twintig jaar kochten bijna alle restaurants dezelfde wijnen in. Ik wilde juist onderscheidend zijn, dat hoort bij mijn visie. Toen ben ik gestart met het zelf importeren van wijnen. In de loop der jaren is dat gegroeid. In eerste instantie ging het onder de noemer van het restaurant, maar het werd zo groot dat er een apart bedrijf uit is ontstaan: De Coninck Wijnen. We leveren de wijnen aan restaurants in heel Nederland. Mijn specialismen zijn Italië en Duitsland: van die wijnen heb ik de meeste kennis. We maken de wijnkaarten per restaurant op maat, die iedereen heeft nu zijn eigen unieke wijnassortiment. Ook bieden we veel verschillende andere soorten drankjes, zoals cocktails of speciale flessen gin.”

Veel horecazaken klagen over zware tijden. Hoe zie jij dat?

“Natuurlijk gaat het niet altijd van een leien dakje, maar ik krijg altijd inspiratie van problemen en veranderingen in de wereld. Ook valt het mij op dat, ondanks die coronatijd, er toch nog mensen zijn die een nieuw horecabedrijf willen beginnen. Ik vind persoonlijk dat het belangrijk is om aan te passen als de tijd daar om vraagt. Je kunt als ondernemer gaan zitten huilen of je kunt jezelf afvragen ‘waarmee kunnen we ons onderscheiden of waarin kunnen we ons specialiseren? Ik geloof, ondanks dat je te maken hebt met verschillende regels en beperkte openingstijden, dat er nog steeds mogelijkheden zijn om mensen te trekken.”

Hoe dan?

“Kijk bijvoorbeeld eens naar je leveranciers: wat hebben doe mij te bieden? Ga eens samen rond de tafel zitten en vraag eens of zij ideeën hebben. Ik lever natuurlijk aan de horeca en ik wil klanten ook verder helpen. Ik wil dat zij een toekomst hebben, maar ik wil natuurlijk ook zelf mijn afzet behalen en vergroten. Ik kom in de horeca regelmatig mensen tegen die een tunnelvisie hebben en het wel prima vinden zoals het gaat. Ze zitten vastgeroest. Toch adviseer ik ondernemers om in deze tijden juist naar de trends te kijken. Wat er een paar jaar geleden qua trends gaande was, is nu alweer anders. Ook op social media. Onderzoek het, doe er iets mee. Vroeger ging ik naar hetzelfde restaurant als mijn ouders, maar tegenwoordig bekijken ze eerst een plaatje op Instagram.”

Je bent dus niet alleen leverancier, maar denkt ook mee met de klant?

“Zeker. We geven onze klanten trainingen over de wijnen en geven ook advies op meerdere gebieden extra service. Zoals een stukje upselling. Een heel simpel voorbeeld: ‘Hoe verkoop je nu dat flesje water bij de wijn of dat gebakje bij de koffie?’. Dit klinkt misschien lullig, maar het gebeurt nog zo ontzettend vaak dat, als je ergens een koffie bestelt bij een brasserie, er koffie aan tafel wordt gebracht en verder niets. Onze tip: verkoop er een gebakje bij. Dat zijn de dingen die je nodig hebt om je omzet te krijgen! En daarnaast is het ook fijn voor de klant. Zelf wil ik ook verzorgd worden als ik naar een horecagelegenheid ga. Dat is voor mij gastvrijheid.”

Vind jij jezelf een goede ondernemer?
“Als ‘goed ondernemen’ gepaard gaat met ‘snel geld verdienen’, ben ik geen goede ondernemer. Ik volg graag mijn eigen pad en doe wat ik leuk vindt. Ook heb ik nooit getwijfeld aan mijn keuzes, maar wel veel van geleerd. Een goede ondernemer moet volgens mij wel altijd bezig zijn met de toekomst. Blijf niet stilstaan, elke dag biedt nieuwe kansen. Nu ook met de crisis, moet je heel snel schakelen en nieuwe ideeën bedenken. Vorig jaar toen we dicht moesten, zijn we meteen keihard aan de slag gegaan met de website en social media voor de Bergse borrelplank. Binnen enkele dagen konden we borrelplanken bij mensen thuis bezorgen. Daarnaast zijn we ook voor de Foodystore een webshop begonnen.”

Wat heb je geleerd van je ouders?

“Mijn ouders deden, naast het runnen van hun eigen zaak, ook heel veel consultancy. Ze gaven bijvoorbeeld adviezen aan andere slagerijen of supermarkteigenaren waar het slagersgedeelte niet zo goed liep. Ik heb dat dus van jongs af aan meegekregen dat je ook een adviserende of ondersteunende rol kunt bieden als ondernemer. Wat mijn ouders voor slagers deden, doe ik voor de horeca.”

Wat doe jij zelf met social media?

“We zijn natuurlijk actief op social media en ik vind samenwerkingen ook heel belangrijk. Onlangs ben ik met een bekende influencer naar het Ahrdal in Duitsland geweest. We gingen op zoek naar de oorsprong van een specifiek Duits wijnras. Bij de wijnmaker kregen we het prachtige proces mee van vanaf de bloei van de druif, totdat deze in de fles zit. Daar komt weer een heel bijzonder project uit, wat je later dit jaar op Instagram kunt volgen.”

Wat is jouw droom?

“Mijn droom is om ooit een eigen wijnboerderij in Italië of Duitsland te starten, dus ook mijn eigen wijnen te maken. Ik hoop over tien jaar deze droom te verwezenlijken.”

Jij bent heel optimistisch ingesteld. Heb je nooit negatieve dagen?

“Natuurlijk heb ik wel eens dagen dat ik denk ‘jongens waar gaat het allemaal naartoe en is het de moeite waard?’ En ja, tot nu toe is het altijd de moeite waard. Als er een probleem is, is er altijd een oplossing. Maar daar moet je wel voor open staan.”

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?

“Met Jan-Willem Passer van Karpack. Wat deze man bereikt heeft vanaf nul én op eigen kracht is fenomenaal.”

PASPOORT:

Naam:
Maurice de Coninck (51)

Functie:
Eigenaar

Bedrijven:
- De Coninck Wijnen
- Trattoria da Maurizio
- The Foodystore

Partner:
Fleur

Kinderen:
Stijn, Daan, Fiene, Sepp en in de bonus Timeau

Hobby’s:
“Mijn bedrijven, fietsen en genieten. Als we op vakantie zijn leven we van eetmoment naar eetmoment. Vakanties draaien bij mij en Fleur echt om goed eten en lekkere wijn.”

Mooiste boek:
Wijnland Duitsland, een boek van Gerd Brabant & Marc Roovers.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief