Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Hoevense Mats in de finale van Mr. International

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HOEVEN - Vier jaar terug werd er bij de nu 18-jarige Mats van Dorst een vorm van epilepsie geconstateerd. Dit weerhield hem er niet van om mediavormgeving te gaan studeren. Uit meer dan 100 kandidaten is hij als stagiair gekozen op de social media afdeling van zijn favoriete club Ajax. Daarnaast is hij geselecteerd voor de titel Mister International Netherlands 2021. Bij winst vertegenwoordigt hij ons land in december in Azië. Een bijzonder verhaal van een bijzondere jongen.

Samen met zijn vader Johan, moeder Mariëlle en broer Nijs (16) woont Mats al vanaf zijn geboorte in Hoeven. Daar heeft hij op basisschool de Lindelommer gezeten. De mavo heeft hij afgerond op het Jan Tinbergen College in Roosendaal. “Vroeger was ik  stil en verlegen, hier zaten minder leerlingen en dat sprak mij het meeste aan,” verklaart hij. Momenteel zit hij als eind tweedejaars op het Curio en studeert hij mediavormgeving.

Storygame

De grootste hobby van Mats is voetbal en in het bijzonder Ajax. “Hoe vet zou het zijn om dat bij een stage te combineren? Ik had ook al bij andere clubs gesolliciteerd toen ik via LinkedIn werd getipt dat er twee stageplekken bij Ajax waren.” Na het opsturen van motivatie, cv, portfolio en na diverse gesprekken moest Mats voor toelating, binnen enkele dagen, een specifieke opdracht maken. “Dat was een Instagram storygame waarbij korting op het nieuwe shirt te winnen was. Het moest een simpel én laagdrempelig fun-item zijn om mensen te triggeren en het moest Ajax uitstralen. Bij mijn online-presentatie heb ik een groot schilderij gemaakt door Ruud Hoogers van Cruyff achter mij gezet. Wellicht heeft dat, naast het feit dat ik goed uit mijn woorden kon komen, wel geholpen want uit meer dan 100 kandidaten werd ik wel aangenomen,” glundert hij. De stage van Mats bij Ajax begint op maandag 6 september.

Ontpopt

Enkele jaren terug zag het er niet naar uit dat Mats dit zou bereiken. Op 15-jarige leeftijd begon hij vanuit het niets hevig te schokken. Na meerdere aanvallen en diverse onderzoeken werd een vorm van epilepsie vastgesteld. “De juiste medicatie houdt het nu onder controle, waardoor ik al twee jaar vrij van aanvallen ben. Door mezelf niet op te sluiten, erover te vertellen was er een en al begrip. Daardoor ben ik, zeker sinds ik deze opleiding volg, zelfverzekerder en socialer geworden en ben ik ontpopt tot wie ik nu ben,” zegt hij trots.

Nuchter

Nadat Mats op het voetbalveld ook nog eens zijn kruisbanden afscheurde, kreeg hij een ander uiterlijk. “Ik ben nogal stevig gebouwd en door gerichte training en meer op mijn eten letten ben ik in een half jaar 20 kilo afgevallen.” Zijn moeder stimuleerde hem daarna om model te worden. “Dat vond ik een grappig wereldje en best wel leuk om er verder in te gaan. Lieke Brouwer, Miss Teen Universe, uit Zevenbergen nam contact met mij op om me in te schrijven voor Mr. International Netherlands. Dat heet nu zo maar was voorheen de ‘mooiste man van Nederland’ verkiezing. Nu zit ik in de finale die op 11 september in Barendrecht wordt gehouden en ben de enige vertegenwoordiger uit Zuid-Nederland. Mijn kledingsponsor is de Wildt Stores. Als ik win vertegenwoordig ik Nederland in december in Azië.” Stemmen op Mats kan via Facebook en Instagram. “Wij zijn er zelf heel nuchter onder,” zegt zijn moeder. “Er is niemand overboord als hij niet verder komt.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief