Afbeelding

Buurtbemiddeling in Halderberge: ‘Mijn dochter kan niet studeren door spelende buurkinderen’

Door: Monique Jansen Algemeen

HALDERBERGE - Veel conflicten tussen buren hebben onverwachte kantjes. Zo ook in dit geval. Mevrouw Cheng woont al jaren in Nederland, samen met haar dochter die in 6 vwo zit. Het meisje moet heel hard werken voor haar goede cijfers. Daarom gunt haar moeder haar een rustige omgeving om te studeren, maar die rust wordt heel vaak wreed verstoord. De buurkinderen roepen en schreeuwen naar elkaar. 

Ze gooien met een bal tegen een garagedeur en ze fietsen luid bellend voorbij. Kortom, rustig lezen of studeren in de woonkamer is er vaak niet bij. Als er dan ook nog een fikse kras van een kinderfiets op haar auto zit, is voor mevrouw Cheng de maat vol. Er moet iets gebeuren. En zo komen de buurtbemiddelaars in actie.

Moeder en dochter vertellen hoeveel last ze hebben van de herrie van de spelende kinderen. En dat hun ouders ervan weten, maar er niets aan doen. Als de buurtbemiddelaars met de buren van mevrouw Cheng praten, blijkt gelukkig dat ze minder onverschillig zijn dan het misschien lijkt. In het gesprek tussen de buren onder leiding van de buurtbemiddelaars komen nog wat andere punten aan de orde. 

Omdat mevrouw Cheng niet vlekkeloos Nederlands spreekt, loopt ze niet snel naar de buren om te klagen. Terwijl die gezegd hebben: ‘Kom ons even waarschuwen als je last hebt van de kinderen’. Dat mevrouw Cheng dat moeilijk vindt, wisten ze niet. En dan is er nog iets dat haar dwars zit. In haar ogen is het jongste kindje te klein om al op straat te spelen. Als ze het mannetje buiten ziet, zit ze onbewust op te letten of er niets met hem gebeurt. Ze weet best dat dat haar verantwoordelijkheid niet is, maar toch kan ze het niet laten.

Daarmee begrijpen de buren ineens beter wat mevrouw Cheng bezighoudt. Ze is niet de zeurkous waarvoor ze haar hebben gehouden, maar ze is oprecht bezorgd om haar buurjongetje. Ook dat wisten ze niet. Ze gaan regelen dat de kinderen op een andere plek gaan spelen. En mevrouw Cheng wordt voor de volgende dag uitgenodigd op de koffie.

Buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die zich neutraal opstellen. Ze luisteren eerst goed naar de verhalen van beide partijen afzonderlijk en begeleiden daarna een gezamenlijk gesprek. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief