De tuin aan Achtmaalseweg 138.
De tuin aan Achtmaalseweg 138. Foto: Tess Mutsters

De hort op tijdensTuin Toer 2021

Door: Tess Mutsters Algemeen

ZUNDERT - Zondag 4 juli gaat de tweede editie van Tuin Toer Zundert van start. De hele dag stellen verschillende tuineigenaren door heel Zundert hun tuin open voor publiek. Lida van Gaal nam samen met haar man Kees van Gaal vorig jaar het initiatief voor een eerste editie. 

“Mijn man en ik deden zelf al tien jaar lang mee met verschillende open tuinen. Kees zit ook bij de tuinclub van Breda. We zijn allebei gek op planten, tuinieren en tuinen, dus besloten we eens te gaan kijken of er meer mensen in Zundert zijn die die passie delen. Er worden door heel het land regelmatig tuincircuits georganiseerd, maar in Zundert werd dat nog niet gedaan. Dat leek ons eigenlijk wel een goed idee. We hebben toen aan verschillende mensen gevraagd of zij mee zouden willen doen aan een tuincircuit en daar was wel enthousiasme voor. Zo is Tuin Toer ontstaan,” vertelt Lida van Gaal, eigenaar van tuin De Geesthof.

Passie voor tuinen

Dit jaar nemen vijf tuinen en twee kwekerijen deel aan het evenement. In principe kan iedereen zijn tuin ook gewoon aanmelden, maar alle tuinen hebben wel iets bijzonders. “Zo hebben wij voornamelijk planten in onze tuin staan die niet zo vaak voorkomen. We wilden wat anders dan anders, dus kozen we voor bijzondere planten,” legt Lida uit. Het werken aan de tuin valt volgens Lida wel mee. “Als je de tuin goed bijhoud, is het niet zo enorm veel werk. Daarbij is het echt een hobby, dus dan is het ook niet erg om er tijd aan te besteden. Bezig zijn in de tuin zorgt voor ontspanning en rust, dat is erg fijn en dat maakt ook dat wij het zo leuk vinden.”

Deze passie is ook direct de sleutel tot het hebben van een mooie tuin, volgens Lida. “Als je het leuk vindt om te doen en je besteed er wat extra aandacht aan, komt er vanzelf een mooie tuin uit,” vertelt ze. Het is zoals met zoveel dingen: steek er een beetje liefde in en het groeit uit tot iets moois.

Daverend succes

Dat de tuineigenaren niet de enigen zijn die van een mooie tuin kunnen genieten, bleek wel aan het bezoekersaantal van vorig jaar. De eerste editie was namelijk meteen een daverend succes. “Ik denk dat we misschien wel vierhonderd tot vijfhonderd bezoekers hebben gehad,” vertelt Lida enthousiast. Hoe dat komt? “Het is natuurlijk erg laagdrempelig. Tuin Toer is gratis en het is een makkelijk dagje uit in de buurt. Langs de tuinen wordt een fietsroute gemaakt, zodat mensen er echt een leuk dagje van kunnen maken.”

Lida vertelt dat ze vorig jaar enorm veel positieve reacties heeft gehad. “Veel mensen vonden het echt heel erg leuk om eens te komen kijken. Mensen kunnen zo ook inspiratie opdoen voor hun eigen tuin. Ze zien de planten zoals ze er na een paar jaar in de tuin uitzien en wij kunnen ze er wat over vertellen.”

De zeven deelnemende tuinen van Tuin Toer zijn zondag 4 juli van 10.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken. Het gaat om Kwekerij De Plantage (Antwerpseweg 91 in Rijsbergen), de tuin aan de Vossenbergstraat 5 in Klein Zundert, Klein Ekeby (Moersebaan 22 in Klein Zundert), De Geesthof (Achtmaalsewg 139 in Achtmaal), de tuin aan de Achtmaalseweg 138 in Klein Zundert, de tuin aan de Grote Heistraat 48 in Wernhout en Lowgardens Nurseries (Maalbergenstraat 26 in Wernhout). Toegang is gratis en meer informatie over de deelnemende tuinen is te vinden op de Facebookpagina Tuintoerzundert. 

Tuin de Geesthof.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief