De bewoners van de Tapuit steken graag samen de handen uit de mouwen.
De bewoners van de Tapuit steken graag samen de handen uit de mouwen. Foto: Charles van Campenhout

Groenonderhoud is klein kunstje in Tapuit in Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - De gaten in een beukenhaag aan de Tapuit in Zundert waren buurtbewoners een doorn in het oog. ‘Zonde dat het niet wat beter kan’, werd er geroepen. ‘Eigenlijk zouden we het onderhoud zelf moeten doen’. Van het één kwam het ander. Afgelopen zaterdag kwam burgemeester Joyce Vermue persoonlijk langs om te zien hoe dat dan wordt ingevuld.

Niet lullen, maar poetsen. Het zou het credo kunnen zijn van de bewoners van de Tapuit in Zundert. Als er werk verzet moet worden, blijken ze maar al te graag bereid om de handen uit de mouwen te steken. Dat werd drie jaar geleden al eens gedemonstreerd, nadat er op initiatief van de buurtbewoners een speelplek in de straat werd gerealiseerd. Met het omarmen van het groenonderhoud laten de bewoners zien dat het aan daadkracht en eensgezindheid nog altijd niet ontbreekt.

Uitdaagrecht

Het is een ontwikkeling die de Gemeente Zundert graag ziet. Zij heeft inwonersparticipatie namelijk hoog in het vaandel staan. Het zogeheten uitdaagrecht, een nieuwe aanpak in de gemeente Zundert, is daar een uitvloeisel van. Inwoners mogen taken van de Gemeente Zundert overnemen als zij menen deze slimmer, beter en goedkoper te kunnen uitvoeren. Via het uitdaagrecht, gebaseerd op het Engelse ‘right to challenge’, krijgen inwoners daadwerkelijk de mogelijkheid om met hun idee aan de slag te gaan. Het gaat hierbij om gemeentelijke taken. Dit zijn taken waar de gemeente geld voor heeft opgenomen in de begroting, zoals de inrichting van een straat en het schoonmaken ervan en het onderhouden van het groen.

Onder dat laatste hebben nu dus de bewoners van de Tapuit hun schouders gezet. Al heeft het fenomeen uitdaagrecht hen niet getriggerd om het groenonderhoud in de directe omgeving op te pakken, zo maakt woordvoerder Jelle Havermans duidelijk. “Het was ons eigen idee nadat we met een aantal buurtbewoners constateerden dat er nogal wat gaten in de beukenhaag zaten. ‘Zonde dat het niet wat beter kan’, werd er geroepen. ‘Eigenlijk zouden we het onderhoud zelf moeten doen’. Toen zijn we bij de Gemeente Zundert naar de mogelijkheden gaan informeren. We hebben hier een fanatieke club, dus één plus één was al heel snel twee. We hebben eerst de beukenhaag aangepakt. Dat werkte aanstekelijk, want dezelfde week al klonk het: ‘Moeten we de jonge plantjes geen water geven?’ Hier in de straat hadden we al een wandelclubje. Dat clubje is uitgegroeid tot vijftien man. Toen we startten met het groenonderhoud, voelden velen zich geroepen om zich ook hierbij aan te sluiten.”

Volgens Jelle Havermans speelt iedereen hierbij een eigen rol. “Zelf heb ik altijd veel hovenierswerk gedaan en ik heb thuis ook het nodige gereedschap. Ik kan dus zo aan de slag. Maar je kunt natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd met een heggenschaar aan de gang. Gelukkig zijn er genoeg klusjes. Zo moet er ook onkruid worden geplukt en opgeruimd. Iemand die geen zwaar werk kan verrichten omdat hij last van zijn rug heeft, kan wel koffie zetten. Da’s zeker zo belangrijk. We zijn een heel sociale wijk. Door samen nog even koffie te drinken of na afloop een pilsje te pakken, leer je elkaar ook allemaal kennen. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief