De Zomernota is een opmaat voor de nieuwe netwerkbegroting.
De Zomernota is een opmaat voor de nieuwe netwerkbegroting. Foto: Pixabay

Zomernota houdt rekening met financiële tegenvallers

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Regeren is vooruitzien. In de door het college gepresenteerde Zomernota 2022-2025 is daarom rekening gehouden met zaken waarop eventueel kan worden bezuinigd, mocht de Gemeente Zundert in de toekomst worden geconfronteerd met eventuele financiële tegenvallers.

Dat laatste is niet ondenkbaar, maakt wethouder Johan de Beer duidelijk. “Die mogelijkheid heeft alles te maken met de op dit moment financieel onzekere toekomst. Onze beleidslijn is het bestuursprogramma waarbij de door het college in 2018 meegekregen bestuursopdrachten op het gebied van communicatie, sport, onderwijshuisvesting, vrijkomende agrarische bebouwing, bedrijventerreinen en de zuidelijke verkeersontsluiting centraal staan. Vanuit het Rijk echter zijn hier ook de nodige taken met betrekking tot het sociaal domein, en heel specifiek de jeugdzorg, bij gekomen. Het hiervoor vanuit het Rijk beschikbaar gestelde budget is niet toereikend. Dat heeft ertoe geleid dat de Gemeente Zundert er zogezegd ook wat financiële uitdagingen bij heeft gekregen. Net als andere gemeenten worden we er bijna toe gedwongen om aan het bestaande voorzieningenniveau te knabbelen. Het Rijk en de Provincie Noord-Brabant zien ook dat er tekorten ontstaan. Met een tussentijdse, eenmalige uitkering van één miljoen euro wordt het probleem nu opgelost, maar het is geen structurele oplossing. Het nog altijd demissionaire kabinet kan alleen incidenteel bijplussen.”

Opmaat

De Zomernota is een opmaat voor de nieuwe netwerkbegroting voor de periode 2022-2025. Met het oog op de toekomst moet het college daarom rekening houden met zaken waarop eventueel kan worden bezuinigd. “Daar hebben we de gemeenteraad zeer nauw bij betrokken,” aldus wethouder Johan de Beer. “We hebben de raadsleden laten meedenken: wat is er bij jullie bespreekbaar om bewust dingen níet te doen? Daaruit bleek dat in ieder geval niet worden beknibbeld op de bestuursopdrachten die het college bij zijn aantreden in 2018 meekreeg.”

Scenario’s

Met het oog op de wellicht uit te voeren besparingen name het college twee scenario’s op in de Zomernota: een noodscenario en een voorkeursscenario (het korte termijnscenario). Bij het eerste scenario moet een besparingsruimte worden gevonden binnen een range van zeven ton tot 1,5 miljoen euro. In dat geval wordt het volledige afwegingskader, dat op 8 juni aan de gemeenteraad is voorgelegd, ingezet om besparingsruimte te vinden. “Maar daar gaan we niet van uit,” aldus wethouder Johan de Beer. 

Onzekerheden

Ingezet wordt dan ook op het voorkeursscenario (het korte termijnscenario). Hierbij wordt rekening gehouden met de verwachting dat de incidentele middelen, die de Gemeente Zundert voor 2021 heeft ontvangen voor jeugd, in 2022 als structureel worden aangemerkt. Eind juni komt de verdeling beschikbaar van deze extra middelen. Gezien de onzekerheden hierover en het gegeven dat de herverdeling van het gemeentefonds nog niet bekend is, wil het college beperkt vooruitlopen op de jaren ná 2022. Johan de Beer: “Er zijn veel onzekerheden. We boeken zekerheden pas in als daar zicht op is. Dat noemen we realistisch begroten.”

Besparingskeuzes

Daarbij komt dat de netwerkbegroting 2022-2025 wordt uitgevoerd door een nieuw college en wordt gecontroleerd door een nieuwe raad. Volgens wethouder Johan de Beer is het dan aan ook aan de nieuwe raad om mogelijke verdere besparingskeuzes te maken. De keuzes moeten dan volgens het college omkeerbaar zijn, de minste impact hebben op inwoners en ondernemers én de minste gevolgen hebben voor de netwerkpartners van de Gemeente Zundert. “We zijn enorm aan het investeren in duurzaamheid. In het voorkeursscenario moet je de ambities op dat gebied misschien bewust verlagen en erop die manier 40.000 euro mee bezuinigen,” geeft de wethouder als voorbeeld aan. En zo worden meerdere bezuinigingen geopperd in de Zomernota. Voorstellen waar de raad zich nu over mag buigen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief