Voor velen is de kerk, zoals hier in Wernhout, beeldbepalend.
Voor velen is de kerk, zoals hier in Wernhout, beeldbepalend. Foto: FOTO ADDO SPRANGERS

Onderhoud kerken drijft op gulheid parochianen

Door: Charles Luijten Algemeen

ZUNDERT - Kort na de jaarwisseling verschijnt boven de portalen van de kerken steevast het opschrift Kerkbalans, dat verwijst naar de jaarlijkse actie waarin vijf Nederlandse kerkgenootschappen hun leden oproepen een financiële bijdrage te leveren ten bate van het onderhoud van hun plaatselijke kerk. Het resultaat van die actie loopt soms ver uiteen.

De tijd dat één keer per jaar bij het verlaten van de kerk de bezoeker een schriftelijk overzicht mee naar huis kreeg van de inkomsten en uitgaven van de parochie waartoe hij of zij behoort, is al lang niet meer. De parochies moeten hun eigen broek zien op te houden en dat ging jaren geleden een stuk gemakkelijker. In financieel opzicht hangt of staat het kunnen voortbestaan inmiddels grotendeels af van de gulheid van haar parochianen en sympathisanten, want het gaat per geval om tienduizenden euro’s.

Cultureel erfgoed

Kerken die een eeuw of nog langer bestaan kunnen inmiddels tot cultureel erfgoed gerekend worden. Hun functie blijft niet beperkt tot alleen gebedshuis. Voor velen is de kerktoren een ijkpunt met haar uurwerk en de klokken, en ziet men de spits al op verre afstand opdoemen. Ook het interieur van de kerken spreekt velen buiten de geloofsgemeenschap erg aan. Een kerk is in een dorp niet weg te denken, het zou er in het andere geval door zijn uitgekleed.

Kerkbalans en bezoek

Uit de cijfers dit jaar blijkt dat het dorp Achtmaal met een inwonertal van circa 1.700 van de vijf bestaande parochiekernen in de regio Zundert verhoudingsgewijs het hoogst scoort bij de actie Kerkbalans, terwijl de parochiekern H. Trudo Zundert met 7.200 zielen bij de actie Kerkbalans het laagst van de vijf parochies in de gemeente scoort. Parochiekern Rijsbergen is een sterke tweede. 

Het coronavirus heeft er wat kerkbezoek betreft stevig ingehakt. Tellingen van de laatste tijd hebben uitgewezen dat de parochie Rijsbergen in de regio veruit het grootste kerkbezoek kent. “Misschien toch wel aardig te vermelden dat er nogal wat mensen zijn die niets met de kerk hebben en het juist zij zijn die haar financieel ondersteunen voor het onderhoud ervan, omdat deze in een dorp beeldbepalend is,” zegt een bestuurslid van een der kernen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief