De verkeersveiligheid in de Sint Bavostraat blijft een hekel punt.
De verkeersveiligheid in de Sint Bavostraat blijft een hekel punt. Foto: FOTO ADDO SPRANGERS

Dorpsraad en Ondernemersvereniging Rijsbergen: ‘Snel Sint Bavostraat aanpakken’

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Als het aan de Dorpsraad Rijsbergen en de Rijsbergse Ondernemersvereniging (ROV) ligt, wordt er op korte termijn begonnen met het verkeersveiliger maken van de Sint Bavostraat in Rijsbergen. Het college heeft echter aangegeven dat dit nog wel vier tot zes jaar kan duren. Middels een brandbrief aan de gemeenteraad roepen de Rijsbergse partijen op tot actie.

Uit een vorig jaar door de Dorpsraad Rijsbergen gehouden enquête over de Sint Bavostraat, waarop massaal is gereageerd, kwam onder meer naar voren dat een grote meerderheid van de geënquêteerden voorstander is van de aanleg van een 30 km-gebied aangelegd in een deel van de Sint Bavostraat. Hiernaast is aandacht gevraagd voor de oversteekbaarheid van deze straat en vinden velen dat het Marktplein en het Lindekensplein niet goed zijn ingericht. 

Door de gemeenteraad is het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GWP) 2020-2030 vastgesteld. Hierin zijn de ambities en speerpunten geconcretiseerd die in de Mobiliteitsvisie zijn verwoord. ln het Meerjarenuitvoeringsprogramma (MUP) wordt vervolgens antwoord gegeven op de vraag wat de Gemeente Zundert de komende vier jaar moet doen om de gestelde doelstellingen te behalen. Hiervoor worden maatregelen uit het GWP vertaald in een aantal concrete projecten. Voor de dorpskern Rijsbergen wordt voorgesteld om een zogeheten traverse - een ongelijkvloerse voetgangersoversteek die over de weg heen kruist - te realiseren in het dorpscentrum, lopende vanaf de Hogestraat-Markt tot en met het Lindekensplein. 

Dit zou moeten leiden tot meer ruimte voor voetgangers en een betere oversteekbaarheid. Als maximumsnelheid zou hier 30 km per uur moeten gelden. Mooie plannen, al moet Rijsbergen daar nog wel vier tot zes jaar op wachten. Althans: dat hebben de verantwoordelijke wethouders aangegeven bij de ROV en de Dorpsraad Rijsbergen. Laatstgenoemde partijen noemen een dergelijke termijn onaanvaardbaar. “Er komt steeds meer (vracht)verkeer door onze dorpskern,” zo schrijven Marian Frijters (Dorpsraad Rijsbergen) en Han Magilse (voorzitter ROV) in hun gezamenlijke brief aan de raad. “Daarbij wordt er ook nog eens veel harder gereden dan is toegestaan. Van bewoners van de Sint Bavostraat hebben wij vernomen dat vooral laat in de avond en ‘s nachts zeer hard wordt gereden en dat het slechts toeval is dat er nog geen ernstige ongelukken zijn gebeurd.” 

Prioriteit

Vanwege het aantal verkeersbewegingen en het feit dat de Sint Bavostraat een verblijfsgebied is, zou de aanpak van de straat meer prioriteit moeten krijgen, vinden Frijters en Magilse. Het tweetal doet daarbij de suggestie om de traverse al vóór de bocht (komende vanuit Breda) richting de Markt aan te leggen, om op die manier de snelheid van het verkeer al zo vroeg mogelijk te remmen. 

Mocht de aanleg van de traverse voorlopig nog uitblijven, dan is het volgens Frijters en Magilse in ieder geval zaak om op korte termijn ook elders in de Sint Bavostraat maatregelen te treffen ter verbetering van de verkeersveiligheid. Zij denken daarbij onder meer aan het veiliger en zichtbaar maken van de voetgangersoversteekplaatsen in onze kern, eventueel gecombineerd met de aanleg van een extra oversteekplaats bij de Boerenbond en de aanleg van een regulier zebrapad ten noorden van de Kerkakkerstraat. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief