Gerard Damen en Rob van Sambeek zetten een punt achter hun kerkelijke loopbaan.
Gerard Damen en Rob van Sambeek zetten een punt achter hun kerkelijke loopbaan. Foto: Charles Luijten

Vertrek van pastores Rob van Sambeek en Gerard Damen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - De heren Rob van Sambeek en Gerard Damen maken niet langer deel uit van het pastorale team in de regio Zundert en Rucphen. Beiden vertrekken na eervol ontslag. 

DOOR CHARLES LUIJTEN

Samen hadden ze nog een tijdje willen doorgaan. Het betreft onder andere Rob van Sambeek, die erg graag tussen de mensen staat en dat als pastor in de praktijk ook duidelijk liet zien gedurende de tijd dat hij in de regio Zundert en Rucphen werkzaam was. “Het valt moeilijk te begrijpen, mede gelet op het tekort aan pastores, dat voor het bisdom het bereiken van de 65-jarige leeftijd bepalend is voor ontslag,” zegt Rob van Sambeek. Hij wijst hierbij naar priesters en diaken die, in tegenstelling tot pastores, het ambt na hun 65ste levensjaar wel kunnen voortzetten.

Steun

De ongehuwde Rob van Sambeek werd 23 juli 1953 in Eindhoven geboren. De ‘lichtstad’ zou hij trouw blijven en hij woont er dan ook nog altijd. Even een korte geschiedenis vooraf, alvorens hij officieel binnen het pastoraat ging werken. Rob Sambeek besloot in 1975 theologie te gaan studeren in Tilburg. In 1980 stapte hij het onderwijs binnen om daarin als godsdienstleraar te werken. Dertien later werd Van Sambeek tot pastor benoemd in het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg. Vervolgens werd hij pastor in Rijen. Ten slotte verruilde hij laatstgenoemde plaats voor de regio Rijsbergen-Zundert en Rucphen. ”Ik heb het een ontzettende fijne omgeving gevonden om te werken. Mooie herinneringen in mijn werkzaamheden houd ik vooral over aan uitvaarten, toch niet bepaald de plezierigste kant in het leven. Een grote voldoening te mogen ervaren dan een steun voor rouwenden te kunnen betekenen. Gelukkig ben ik nog heel goed ter been. Ik voel me kiplekker en had nog graag een aantal jaren door willen gaan. In de Bredase Veemarktstraat - het hoofdkwartier van het Bisdom van Breda, red. - dachten ze daar helaas anders over,” zegt Rob van Sambeek aan het eind van ons gesprek. 

Boeiend

Eveneens met veel plezier ziet Gerard Damen terug op zijn pastoraal werk in de regio Zundert en Rucphen dat achtenhalf jaar heeft geduurd. “Ik ga het ongetwijfeld missen en zou, precies als collega Rob, er best nog wat jaartjes aan vast willen koppelen. Heel fijn en boeiend werk, je krijgt met alle types mensen van doen. Voor mij gelden de dezelfde regels als voor Van Sambeek,” zegt Daamen. 

Carrièreswitch 

Zijn loopbaan begon als onderwijzer op een basisschool in Rosmalen. In die plaats werd hij in 1955 ook geboren. De job van onderwijzer had hij later ook in Rotterdam en enkele omliggende dorpen. De verhuiswagen stond dan ook nogal eens voor de deur van de familie Damen. De thans in Breda wonende Gerard Damen, die jaren geleden met zijn vrouw vier pleegkinderen in huis nam. Wegens een zich op zeker moment voordoend overschot aan leerkrachten verruilde hij zijn baan in het onderwijs voor een baan op missionair terrein en ging, na afronding van de in Tilburg gevolgde studie theologie, in 2013 als pastor aan de slag. Een carrièreswitch waarvan hij geen seconde spijt heeft. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief