Afbeelding

Rubriek Goes Gezien: ‘De oudste zus’

Door: Britta Janssen Algemeen

‘Kijk, die man blíjft ook maar schilderen…’, grapte de juf die met een kluitje kinderen over de Westsingel liep. De kinderen gaven geen sjoege; het was misschien een wat belegen grapje. Het deed me wel weer even bepalen bij deze muurschildering, die me altijd al boeit. Je leest veel over de murals in Goes, maar deze ontbreekt in alle overzichten en als je erop googelt, vind je er niks over. Zou dat komen – zo peinsde ik – omdat het door een huisschilder was gemaakt en niet door een kunstenaar? Want er wonen daar mensen die Baaijens heten, van het gelijknamige Goese schildersbedrijf. Zo’n huisschilder wil namelijk ook wel ’s laten zien dat-ie meer in z’n mars heeft dan alleen rechtdoor schilderen, zonder heilige dagen en zakkers uiteraard. Huisschilder schildert in z’n vrije tijd: ‘Zelfportret, op de rug gezien’. Zo redeneerde ik.

Maar nee. Het muurschilderij is zowel ontworpen als geschilderd door een kunstenaar: Barre Verkerke, die ook betrokken was bij enkele ‘echte’ Goese murals. De schilderende man op de ladder is Baaijens junior, zijn kinderen kijken toe vanuit het raam. Van hen is eerst, toen ze vanuit een raam op de begane grond keken, een foto gemaakt en die foto heeft Verkerke al schilderend naar een hoger niveau getild. Dat hoorde ik van Baaijens senior. Even terzijde: op de foto staan ook échte schaduwen – dat u niet in de war raakt. Het zijn schaduwen van het buurhuis en van de Zeeuwse vlag in buurmans tuin.

Zou deze muurschildering er misschien bekaaid afkomen in de publieke aandacht, omdat ze wordt gezien als reclame? Vanwege de huisschilder die zijn eigen huis blauw verft, toevallig bijna de huisstijlkleur van het bedrijf? Op de rug van de schilder staat vaag het bedrijfslogo, eigenlijk niet herkenbaar als je het niet weet. Dus nee, geen reclame, hoogstens een uiterst lichte vorm van sluikreclame.

De foto toont dus wel degelijk een – in de Goese betekenis des woords – mural. Wat heet? Het is zelfs de eerste, want de eeuwig voortschilderende papa/schilder is al actief sinds oktober 2014. Met de illegale duif bij de Ringbrug is alles qua mural-in-Goes begonnen. Nadat deze vogel in juli 2013 (in de fik) was gevlogen, verschenen tijdens en na het Mural Festival in juli 2015 tientallen legale murals in Goes. Maar deze was er toen al en is daarmee dan wel niet de moeder aller murals, maar toch wel de oudste zus.

Tekst en foto: Arend van der Wel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief