Afbeelding
Foto: Pixabay

Lijst Linssen wil meer mogelijkheden voor zonnepanelen in beschermd stadsgezicht

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Lijst Linssen wil voorkomen dat er op dit moment handhavend wordt opgetreden tegen woningbezitters in de binnenstad van Bergen op Zoom die zonnepanelen op hun dak hebben laten plaatsen, terwijl dat niet is toegestaan.

Al weken hangt er aan de gevel van een woning aan het Pastoor Joorenplein een spandoek met daarop de tekst: Zonpanelen moeten weg. Mag niet in stadsgezicht. Officieel is het op dit moment namelijk niet toegestaan om zonnepanelen te plaatsen op daken die vallen binnen het beschermd stadsgezicht van de gemeente Bergen op Zoom. 

Maar, volgens Lijst Linssen, is het aanbrengen van zonnepanelen in het beschermd stadsgezicht op dit moment onderwerp van gesprek met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Volgens Lijst Linssen bestaat dan ook de wens om met behulp van maatwerk meer mogelijkheden te creëren in het beschermd stadsgezicht. Omdat het mogelijk in de toekomst wél legaal wordt, wil Lijst Linssen dat er op dit moment afgezien wordt van handhaven.

Er wordt daarom op 3 februari een motie in stemming gebracht waarbij het college wordt opgeroepen om vooral na te denken over de volgende aspecten: de mate van zichtbaarheid vanaf de openbare weg en de directe nabijheid van historisch waardevolle gebouwen (of de afwezigheid daarvan). “We verzoeken het college tot het moment van evaluatie af te zien van handhavend optreden tegen recent aangebrachte zonnepanelen en pas daar toe over te gaan indien na de vaststelling van de Nota Ruimtelijke Kwaliteit gebleken is dat er geen mogelijkheden zijn tot legalisatie.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief