Er wordt hard gewerkt aan het kostuum van Fortuna (het Lot)
Er wordt hard gewerkt aan het kostuum van Fortuna (het Lot) Foto: MARJAN STOLK

Ward brengt Dante naar Bergen op Zoom

Door: Marjan Stolk Algemeen

BERGEN OP ZOOM- Divina Commedia,  700 jaar geleden geschreven door Dante, zal voor de meesten van ons geen dagelijkse kost zijn. Toch durft Ward Warmoeskerken , kledingontwerper en theatermaker uit Bergen op Zoom, het aan om dit werk als inspiratie te gebruiken voor een theatervoorstelling.  Reden genoeg voor een gesprek over heden, verleden en de overeenkomsten.

DOOR MARJAN STOLK

In zijn atelier aan de Engelsestraat 4 in Bergen op Zoom treffen wij Ward Warmoeskerken. Er wordt hard gewerkt aan de kostuums voor zijn komende theatervoorstelling ‘Divina Commedia’. “Gelukkig kan het nu weer” vertelt Ward, “eigenlijk stond het voor januari op de planning maar Corona gooide roet in het eten”. Nu alles weer mogelijk is kan Ward alsnog deze droom verwezenlijken. 

Vorig jaar was het 700 jaar geleden dat Dante stierf en dat bracht Ward ertoe om nader kennis te maken met zijn werk. Tijdens het lezen van de Divina Commedia constateerde hij dat er in het werk veel verwijzingen waren naar de klassieke mythologie, iets wat hem als geschoold classicus fascineert.

 ” Hij omschrijft klassieke figuren op een manier die naadloos paste in zijn tijd maar die ook nu in onze tijd nog altijd herkenbaar zijn, aldus Ward, “je kunt het werk op verschillende manieren interpreteren. Ik zie zijn Divina Commedia als een denkbeeldige reis die ieder mens maakt. Tijdens deze ‘reis’ komt ieder op zijn eigen manier in de problemen, overwint ze, en komt er uiteindelijk weer sterker uit. Het is niet moeilijk om dit thema rechtstreeks te vertalen naar het hedendaagse leven. Iedereen kan om allerlei redenen een zware periode doormaken, denk aan ziekte, oorlog, werkloosheid enzovoort. Vaak staat er dan iemand op die een hand uitsteekt en die hulp biedt om deze lastige periode door te komen. In het werk van Dante heb ik de klassieke figuur ‘de veerman Charon’ als zodanig geïnterpreteerd. Met hulp van anderen kunnen problemen overwonnen worden en leiden tot een overwinning waaruit je sterker dan ooit tevoorschijn komt. Bovenal zie ik dit werk van Dante dan ook als een verhaal over ‘Hoop’ “.

Ward is enthousiast om na drie jaar weer terug te zijn met een theatervoorstelling. Naast Bergen op Zoom hoopt hij ook in andere plaatsen ‘zijn’ Divina Commedia te kunnen gaan spelen. De voorbereidingen zijn in volle gang en naast Ward zullen 35 medewerkers voor het voetlicht treden. Eén ervan is songwriter Elly Kellner. Zij componeert speciaal voor deze voorstelling een aantal stukken en zal deze ook zelf ten gehore brengen. Verder is Ward heel blij dat hij een locatie heeft gevonden die volgens hem heel geschikt is voor deze voorstelling. “We zullen gaan spelen in de parkeergarage aan de Jacob Obrechtlaan 7 in Bergen op Zoom. Dante’s verhaal begint in de onderwereld dus de symboliek om daadwerkelijk ‘naar beneden ‘ te gaan spreekt me heel erg aan.” In de garage zullen tweehonderd zitplaatsen worden gerealiseerd. Op 7,8,9 april zal er om 20.30 uur een voorstelling worden gegeven. Bovendien wordt er op 9 april ook een middagvoorstelling gespeeld om 15.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website wardwarmoeskerken.nl. Prijzen: volwassenen 19,50, kinderen 12-18 jaar 9,50. Op zijn website is een interview met Ward te zien waarin hij een nadere toelichting op de voorstelling geeft.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief