Afbeelding
Foto: Thorben Wengert - Pixelio

OM eist boete en werkstraf na ernstig ongeval kermisattractie

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een geldboete van 25.000 euro waarvan 10.000 euro voorwaardelijk geëist, met een proeftijd van twee jaar tegen het kermisbedrijf V.O.F. Vale-Verwijk. Het OM eiste tegen kermisexploitant Frank V. uit Bergen op Zoom een werkstraf van 120 uur (60 dagen). Het OM verwijt V.O.F. Vale-Verwijk en de kermisexploitant zwaar lichamelijk letsel door schuld en handelen in strijd met de zogenaamde Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen. 

In september 2019 raakte de Wijchense Marco van As zwaar gewond aan beide benen toen hij uit een kermisattractie viel. De arm van een van de gondels brak af. Van As verloor een been als gevolg van het ongeluk. Ook zijn 8-jarige zoon, met wie hij samen in de gondel zat, raakte gewond en brak een van zijn polsen. 

Uit onderzoek bleek dat de gondelarm van de kermisattractie is afgebroken door metaalmoeheid en door oude scheuren die door slecht uitgevoerde lasreparaties verder waren gegroeid. De scheuren en de laswerkzaamheden waren niet genoteerd in het logboek. Ook werd geen melding van gemaakt bij de daarvoor aangewezen instantie en de keurmeester. Omdat het gebrek bij de keurmeester niet bekend was, heeft deze de attractie voor het ongeval, in april 2019, goedgekeurd. Het ongeval was volgens het OM te voorkomen geweest als er was gehandeld volgens de voorschriften.

De officier van justitie tilt zwaar aan het feit dat het onderhoud en de veiligheid van de kermisattractie niet op orde was en dat de laswerkzaamheden aan kritische delen van de attractie niet gemeld zijn. “Bezoekers van de kermis moeten erop kunnen vertrouwen dat de attracties veilig zijn. Dit is primair de verantwoordelijkheid van de exploitant. Deze kan zich niet verbergen achter het ontbreken van kennis of achter de keuringsinstanties. Hierbij geldt dat het toezicht is georganiseerd op basis van openheid van zaken. Die is hier door verdachten niet betracht. Dat neem ik ze zeer kwalijk.”

De rechtbank doet volgende week uitspraak.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief