Afbeelding
Foto: DICK.VERMAAS- FOTOGRAFIE

Oliver! Nu eindelijk op de planken

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - “Geweldig, we zijn allemaal erg blij en enthousiast.” Dat zegt Rob van den Aarsen, voorzitter van de musicalvereniging, Stichting BOV, nu de voorstellingen van de musical Oliver! met twee jaar vertraging echt gaan beginnen.

DOOR MARJANNE HAVELAAR

BOV speelt het muzikale spektakel van 1 tot en met 10 april in theater De Maagd. De groep was er twee jaar geleden al helemaal klaar voor, maar toen gooide corona roet in het eten. De musical is gebaseerd op het boek Oliver Twist van de Engelse schrijver Charles Dickens. Oliver is een negenjarig jongetje dat opgroeit in een oud, somber weeshuis in het negentiende-eeuwse Londen. In dat weeshuis zwaait de tirannieke Mr. Bumble de scepter. Op een dag komt Oliver op het onzalige idee om meer pap te vragen aan Mr. Bumble. Woedend verkoopt Mr. Bumble Oliver aan de begrafenisondernemer, Mr. Sowerberry. Oliver moet daar gaan werken. Na een ruzie met Mr. Sowerberry, ontsnapt hij en doolt een tijdje door de Londense straten, tot hij “The Artful Dodger” ontmoet. Deze neemt Oliver mee naar het “hol van Fagin” dat in de riolen van Londen ligt.  Fagin is een boef die kinderen opleidt tot zakkenrollers. In ruil voor het gestolen geld biedt hij hen onderdak. Oliver beleeft er van alles.

“Onze leden hebben heel wat geduld moeten hebben”, vertelt Van den Aarsen. “In september vorig jaar mochten we eindelijk voorzichtig opstarten. Wel gehinderd, doordat we in het begin maar met weinig mensen tegelijk mochten oefenen en op afstand van elkaar.”
De meeste leden zijn het gezelschap trouw gebleven. “Behalve het normale verloop, is iedereen er nog bij. Wat bij deze musical wel speelt is dat we met 56 kinderen werken, van acht tot dertien jaar oud. Onder de oudste kinderen zijn er wel een aantal afgevallen, omdat ze er niet meer als kind uitzien na twee jaar, of inmiddels de baard in de keel hebben.” De spelers zijn klaar voor het podium. “We hebben laatst nog een werkweekend gehad. Erg intensief, met het orkest, maar toen voelde je de betrokkenheid groeien en schoof alles in elkaar. Nu gaan we echt het theater in.”

Ook het publiek heeft geduld gehad. “Toen we in 2020 moesten afzeggen, hebben we iedereen gevraagd de kaarten te bewaren. Toen dachten we nog dat we een jaar later wel zouden kunnen spelen. Nu het echt gaat gebeuren, zien we dat er bijna geen kaarten worden teruggegeven, maar dat de meeste mensen willen komen.

Wie nog een kaartje nodig heeft moet goed op de website kijken, of er nog zijn”, aldus Van den Aarsen. Het publiek krijgt zonder enige twijfel waar voor zijn geld, want BOV is een van de beste amateurgezelschappen van Nederland op het gebied van musicals.

Voor de opvoeringen van de bekende musicals Petticoat (2016), The Wiz (2017), The Producers (2018) en AIDA (2019), ontving het gezelschap BOV zelfs de prestigieuze Amateur Musical Award voor “Beste Musical”. Ook bij Oliver! zullen de vonken er weer vanaf spatten, dus het publiek zal genieten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief