Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

De tulpenpluk is begonnen in de pluktuinen

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Enkele meerbloemige narcissen steken schuchter hun kopjes boven de grond uit. Hier en daar hebben ze gezelschap van een brutale rode tulp. Aan het einde van het terrein in de bocht van de snelweg langs Hoogerheide liggen de tulpenbedden. Gele, witte, rode, oranje, paarse en roze. Loran Steketee, samen met zijn vader eigenaar van La Fleur pluktuinen, trekt het doorzichtige folie van de bloemen af. “Met de zon van de laatste tijd, komen ze nu mooi in bloei. De plukkers kunnen komen.”

Wat klein begon is in de loop der jaren uitgegroeid tot een achttal pluktuinen, waar vader en zoon Steketee twee dagen per week de handen vol aan hebben. ,,Het begon als een ideetje aan huis. Mijn vader was bollenkweker en vond het leuk om uit te proberen of mensen enthousiast zouden zijn om zelf hun bloemen te plukken. Het sloeg enorm aan en werd steeds groter. Mijn vader en ik doen alles eraan samen.” Hij legt uit dat het voorbijgangers vrij staat om het terrein op te lopen en zelf een boeket bloemen te plukken. Er staat een kassa om af te rekenen, maar tegenwoordig kan betalen ook digitaal. ,,Handiger voor ons ook, als we niet zoveel met contant geld hoeven te regelen, want dat is best lastig.”

Het plukseizoen begint met de tulpen. Die staan tot eind april. Daarna komen er irissen, pioenrozen, gladiolen, lelies, dahlia’s, zonnebloemen en veldbloemen. Tot in oktober kan er worden geplukt.

De Steketees zijn over het algemeen tevreden over het gedrag van de bezoekers. ,,De meeste mensen gedragen zich en gaan voorzichtig met de planten om. Soms gaat het mis, maar dat gebeurt niet vaak. Vooral kinderen moeten nog leren dat het de bedoeling is om langs de planten te lopen en niet er dwars doorheen.” Dat leren is ook een van de bedoelingen achter de pluktuinen. “Zo kunnen mensen zien hoe de verschillende soorten bloemen groeien.” Ook het plukken van bloemen gebeurt niet altijd op dezelfde manier. “Tulpen moet je trekken. Een flink deel van de stengel zit namelijk onder de grond”, legt Steketee uit. Hij is blij dat de coronamaatregelen achter de rug zijn. “We willen weer met groepen gaan werken. Dan organiseren we hier een uitje, met begeleiding erbij om een en ander over de bloemen uit te leggen.

De La Fleur pluktuinen bevinden zich in Zeeland, Noord-Brabant en België, in de plaatsen Serooskerke, Steenbergen, Noordgouwe, Bergen op Zoom, Hoogerheide, Kruiningen, ‘s-Heer Hendrikskinderen en Sint-Gillis-Waas (BE) . Meer informatie is te vinden op de website en Facebookpagina van La Fleur pluktuinen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief