Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Wethouder Jack van Dorst: ‘Restafval is het duurste stukje’

Door: Tom Rietveld Algemeen

Jack van Dorst: “In 2015/2016 heeft er een politieke en maatschappelijk discussie plaats gevonden: Hoe om te gaan richting toekomst met de inzameling en verwerking van ons afval, waarbij de VANG discussie aan de orde kwam.

 De gemeente Moerdijk is vooral de laatste jaren flink aan de slag gegaan met de afval-inzameling-methodiek. Denk aan de ondergrondse containers voor restafval naast de verschillende containers voor papier/karton, plastic en gft afval en de milieustraat, waar alle afvalstromen gekanaliseerd worden voor verdere verwerking. Hiervoor is in 2016 een samenwerking aangegaan met Afvalservice Breda. De verwerking van de diverse fracties van afvalstromen gebeurt buiten ons beeld. Ondanks dat we een kleine speler zijn, blijft het een belangrijk aandachtspunt”. 

Kostenplaatje 

“Het is niet een kwestie van ‘we betalen de verwerkingskosten en daarmee is dat afgekocht’, maar vooral:’ hoe ga je om met het milieu’. Restafval is het duurste stukje. De gemeente Moerdijk moet bovendien rijksbelasting betalen op het restafval om te stimuleren dat afval nog beter gescheiden wordt. 

Hoe beter de inwoners van Moerdijk sorteren hoe goedkoper het wordt. Sorteer je niet, dan wordt het alleen maar duurder. We betalen er verplicht allemaal aan mee via de afvalstoffenheffing. Bij deze heffing (en ook bij de rioolheffing), mogen gemeenten maximaal de kosten in rekening brengen die ze maken. De gemeente mag er dus niet op verdienen. Behalve de kosten beperken, betekent een goede afvalwerking winst voor het milieu en onze toekomst”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief