Links Linsy Bakkers en rechts op scooter Sheela Punt.
Links Linsy Bakkers en rechts op scooter Sheela Punt. Foto: Tom Rietveld

Zorg en preventie gaan hand in hand in gemeente Moerdijk

Door: Monique Jansen Algemeen

MOERDIJK - In de college vergadering vorige maand van de gemeente Moerdijk is besloten opnieuw de jaarlijkse subsidie te verstrekken aan Thebe en Surplus voor de wijkgerichte preventie, die uitgevoerd wordt door de wijkzusters en wijkverpleegkundigen. Zorgverzekeraars financieren ongeveer tweederde en de gemeente Moerdijk subsidieert beide partijen aanvullend voor hun inzet met een bedrag van 82.400 euro. Surplus en Thebe hechten veel waarde aan de wijkgerichte preventie.  

We spreken met wijkzusters Linsy Bakkers (actief in Fijnaart en Heijningen) en Sheela Punt (actief in Willemstad en Helwijk) over hun inzet in de dagelijkse praktijk. Sheela “Hard werken en alles wat daarbij komt kijken hoort bij je werk. Ik doe mijn werk met veel plezier en haal er veel voldoening uit. Sinds 2015 is er wel veel veranderd. Minder administratieve rompslomp. Alle werkzaamheden moesten binnen een standaard bepaalde tijd gebeuren, inmiddels kunnen we indiceren op maat. Kwam je destijds boven die tijd? Dan moest je jezelf verantwoorden. Wilde je meer tijd indiceren? Dan moest je met goede verpleegkundige argumenten komen. Via schriftelijke formulieren gaf je aan wat je nodig had.” 

Zorgtaken

“Zorgverzekeraars eisen dat je dezelfde soort zorg levert in minder tijd en dat je je echt bij je zorgtaken houdt. Als wijkzuster kijk je ook welke rol mantelzorgers, familie, buren of vrijwilligers kunnen oppakken. Door alle tijd in te zetten voor zorgtaken en te kijken of anderen iets kunnen doen, kan er meer aandacht gegeven worden aan preventieve taken. En dat is hard nodig. Zeker als je kijkt naar de aankomende vergrijzing”. 

Linsy: ”Een voorbeeld van een preventieve taak is om mensen al te bezoeken voordat er een zorgvraag is. Door vroegtijdig te signaleren, kan met een klein advies of een hulpmiddel zwaardere zorg voorkomen worden. Er wordt ook nauw samengewerkt met de huisarts om kwetsbare ouderen - die al lang niet bij de huisarts zijn geweest - te bezoeken en aandacht te geven.”

“Eerst de 85-plussers om te kijken welke preventieve maatregelen er ingezet kunnen worden. Wanneer nodig organiseren we natuurlijk ook zorg. Wij als wijkzusters bekijken het breed, zowel wat betreft welzijn als zorg. Eenzame ouderen in coronatijd wijzen we bijvoorbeeld op de Huizen van de Wijk. Mensen kunnen met vragen bij mij terecht tijdens het wijkzuster spreekuur bij huisartspraktijken in Fijnaart of Heijningen”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief