Jonge eiken
Jonge eiken Foto: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer plant nieuw bos in Klundert

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

KLUNDERT - Staatsbosbeheer plant dit jaar tienduizenden bomen en struiken in de Groenstrook in Klundert. Bijna twaalf hectare grasland wordt aangeplant met onder andere wintereik, gewone esdoorn en zoete kers. De aanplant van nieuw bos maakt onderdeel uit van een grootschalige aanpak. Op meer dan twintig verschillende locaties in Brabant wordt ruim zeventig hectare bos aangeplant. Dit zijn ruim 100 voetbalvelden. 

Een deel van deze aanplant betreft boscompensatie voor eerder uitgevoerde boswerkzaamheden. De rest betreft de aanplant van nieuw bos, zoals ook in Klundert het geval is. Aangezien sommige delen van het gebied nu te nat zijn om te kunnen planten, vindt de aanplant in fases plaats. Binnenkort wordt gestart met de aanplant van het eerste deel van de in totaal ruim 30.000 planten.

Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat er in Nederland meer bos komt. Niet alleen zorgen bomen voor schone lucht, een goed klimaat, beschutting en verkoeling. Het bos biedt ook de ruimte om van de natuur te genieten. Het is een plek van rust en ontspanning. Nieuw bos legt CO2  vast en levert daarmee een bijdrage aan het terugdringen van de hoeveelheid CO2, die volgens het Nederlandse Klimaatakkoord in 2030 met ten minste 49 procent verminderd moet zijn. Daarom plant Staatsbosbeheer landelijk in de komende tien jaar 5.000 hectare nieuw bos.

Afwisseling

Door het planten van een groot aantal verschillende boom- en struiksoorten wordt het bos aantrekkelijk voor dieren, planten en mensen. Het wordt ook veerkrachtiger, dus beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. “In de Groenstrook planten we onder andere de volgende soorten bomen en struiken: haagbeuk, zachte berk, Gelderse roos en wilde kardinaalsmuts.”

Meer bos

Bos staat ook in het overheidsbeleid weer volop in de belangstelling. Het ministerie van LNV presenteerde in november 2020 de Bossenstrategie. Rijk en de provincies hebben samen de ambitie het bosoppervlak in Nederland met 10% te laten toenemen, zo’n 37.000 hectare. De plannen van Staatsbosbeheer passen daar naadloos in. Provincie Noord-Brabant  streeft naar de aanleg van 13.000 hectare extra bos in 2030. Daarmee groeit het areaal van het Brabantse bos van 14% naar 16,6%. Het staat allemaal in de Brabantse bosvisie die begin 2020 werd gepresenteerd. Staatsbosbeheer wil met de provincie de komende tien jaar 1.000 hectare nieuw bos realiseren in Noord-Brabant. De aanplant in Klundert is alvast een goed begin van nog meer bos waar mens en dier van kan genieten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief