Afbeelding
Foto: COA

Moerdijk gaat statushouders persoonlijk begeleiden

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

MOERDIJK - De gemeenten zijn sinds 1 januari van dit jaar verantwoordelijk voor de inburgering van statushouders. Was het beleid er voorheen op gericht om deze mensen eerst in te laten burgeren en daarna pas mee te laten doen aan de samenleving, dan is er nu een ommezwaai gemaakt waarbij nieuwkomers gericht en persoonlijk worden geholpen. Op deze manier hebben de statushouders betere kansen om volwaardig mee te doen in de maatschappij. Persoonlijke begeleiding zorgt ook voor een beter draagvlak.

Dat vergt uiteraard wel een behoorlijke inspanning van de D-6 gemeenten Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Etten-Leur en Zundert. Zij hebben de begeleiding ondergebracht bij het Werkplein Hart van West-Brabant. Wethouder Danny Dingemans van Moerdijk hierover: “We hebben een traject opgestart met een uitgelijnd kennismakingsprogramma, waarbij een aantal basiszaken geregeld worden zoals woonruimte, het leren van de taal en het vinden van werk. Er wordt bovendien gekeken naar ieders kwaliteiten.” Het vinden van werkgelegenheid is volgens wethouder Dingemans op dit moment geen probleem. “Werkgevers die met deze mensen aan de slag willen gaan zijn er voldoende. Een pilot met DSV in Moerdijk was erg succesvol. Zij waren enthousiast en komen nu al dagelijks 250 mensen tekort. In de regio Moerdijk alleen al zijn er zo’n 2200 vacatures.”

Passende ondersteuning

Wethouder Thomas Melisse van Halderberge vult aan: “We gaan passende ondersteuning geven en daar hoort in eerste instantie een bezoek aan een AZC bij om te kijken wat nodig is. Hoewel het erg arbeidsintensief is, werken we op deze manier integraal en nemen we alle leefgebieden mee in het leven van deze nieuwkomers. Zo krijgt de overheid een gezicht. Om dit te laten slagen hopen we wel op een rem op de asielinstroom, want het moet wel behapbaar blijven. Dat bepaald mede het succes van deze werkwijze.”

Grootste uitdaging

Het leren van de taal en het vinden van werk is niet de grootste uitdaging van de gemeenten. Die zit overduidelijk in het vinden van huisvesting. “Taal en werk zijn mindere barrières dan een geschikte woning vinden. De woningmarkt piept en kraakt. We kijken eerst wat woningstichtingen kunnen leveren. Het is zeker niet zo dat statushouders automatisch voorrang hebben op onze huidige woningzoekenden. Hoewel onze voorkeur er niet naar uitgaat bereiden we ons voor om op lokaal niveau tussenvoorzieningen, dus tijdelijke huisvesting, te creëren. Daarbij letten we ook op de spreiding over de diverse kernen,” legt wethouder Melisse verder uit.

Mensen centraal 

De eerste statushouder, van Syrische herkomst, die op deze nieuwe manier ingeburgerd wordt, heeft zich aangemeld. Een van de regiehouders van het Werkplein Diana Lips: “We gaan de mensen centraal stellen, kijken wat nodig is om doelen te bereiken en waar extra ondersteuning nodig is. Er wordt een persoonlijk plan opgesteld voor de gehele inburgeringstermijn.” Een welkomstprogramma na de verhuizing houdt onder meer in kennismaken met de gemeente, de huisarts, de bibliotheek en supermarkt. De eerste zes maanden worden statushouders niet belast met financiële zaken. Vaste lasten worden op de uitkering ingehouden en door het Werkplein betaald. VluchtelingenWerk speelt ook een grote rol bij het ondersteunen van de statushouders en om hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Het versterken van zelfredzaamheid, zelfstandigheid en het opbouwen van een sociaal netwerk zijn belangrijke pijlers hierbij. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief