Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Mijlpaal Moerdijkregeling: Voor het eerst staan nul woningen te kooop

Door: Monique Jansen Algemeen

MOERDIJK - Een nieuwe mijlpaal voor de Moerdijkregeling: voor het eerst staan er nul woningen te koop. Er zijn tot nu toe geen nieuwe woningen aangeboden en de enige woning die nog gemeentelijk eigendom is, is inmiddels verhuurd. Het betekent dat op basis van de regeling op dit moment geen woningen te koop worden aangeboden: een unicum. 

De Moerdijkregeling werd in 2015 geïntroduceerd door de gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant en Havenbedrijf Moerdijk met als doel de toekomst van dorp Moerdijk veilig te stellen. De regeling biedt woningeigenaren van het dorp de garantie dat ze hun pand altijd voor 95% van de taxatiewaarde kunnen verkopen aan de gemeente. Dit zorgt voor financiële zekerheid doordat er een vangnet is voor de verkoop van woningen; goed voor rust en vertrouwen bij huiseigenaren. De Moerdijkregeling was iets compleet nieuws: een dergelijke voorziening was er nog niet in Nederland.

Totaal 103 woningen verkocht

Sinds de introductie van de Moerdijkregeling kocht de gemeente Moerdijk 104 woningen aan, 103 daarvan zijn er inmiddels weer verkocht. Eind 2020 concludeerde een onafhankelijk onderzoeksbureau al dat de regeling voldoet aan de vooraf gestelde doelen. Op dat moment waren er nog 9 woningen in het bezit van de gemeente Moerdijk; op het hoogtepunt in 2017 waren dat er 68. Nu is dat er dus nog maar 1: het pand dat is verhuurd.

Moerdijkregeling stopt nog niet

“Toch wil dit niet zeggen dat de Moerdijkregeling binnenkort gaat stoppen”, legt wethouder Désirée Brummans uit. “De regeling loopt in elk geval door tot 2030, dat hebben we bij de introductie bepaald. Ze moet zichzelf overbodig maken en dus op een natuurlijke manier ‘uitdoven’. Dat kan bijvoorbeeld doordat verkoop op basis van de regeling verhoudingsgewijs steeds onaantrekkelijker wordt ten opzichte van de reguliere woningmarkt”. De wethouder vervolgt: “Dat gebeurt bijvoorbeeld doordat in de regeling is afgesproken dat we na 2022 de gemiddelde prijsstijging in de woningmarkt niet meer meenemen in het aankoopbedrag van een woning. Daarnaast betalen we dus geen 100%, maar 95% van de getaxeerde waarde van de woning. Het feit dat we nauwelijks meer woningen aangeboden krijgen is een indicatie dat er én weer vertrouwen is in de toekomst van het dorp. Én dat de woningmarkt in dorp Moerdijk weer functioneert. En daar is het natuurlijk allemaal om te doen geweest.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief