De bomen vormen straks een gesloten geheel.
De bomen vormen straks een gesloten geheel. Foto: Gemeente Moerdijk

Bosplantsoen langs de A4 bij Helwijk tegen overlast van geluid en stof

Door: Monique Jansen Algemeen

HELWIJK - Vanwege de doortrekking van de A4 ondervinden bewoners van Helwijk jarenlang overlast van geluid en stof. De werkgroep leefomgeving Helwijk/Willemstad A4/A29 heeft hiervoor de aandacht gevraagd en is samen met de gemeente gesprekken gestart met Rijkswaterstaat om te komen tot passende maatregelen. 

Nadat een geluidswal niet haalbaar bleek, is op verzoek van wethouder Désirée Brummans en bewoners door Rijkswaterstaat een onderzoek ingesteld naar de vergroening van de strook langs de rijksweg. 

In opdracht van Rijkswaterstaat heeft een aannemer diverse bomen en een bosplantsoen aangeplant tussen de A4 en het dorp Helwijk. De bomen staan het verst van de A4 en het struikgewas is ervoor geplant. Het wordt een gesloten beeld over de hele lengte. 

Pleidooi groencompensatie
Een aantal jaar gelden heeft Rijkswaterstaat vanwege de iepenziekte de bomen in het talud langs de snelweg die er stonden gerooid. Bewoners aan de Helsedijk hebben zich al een aantal jaar sterk gemaakt voor een geluidswal en vergroening. Rijkswaterstaat heeft eerder aangegeven geen geluidswal aan te leggen, omdat de geluidsnorm (nog) niet wordt overschreden.

Bestuurlijke bel

De werkgroep leefomgeving Helwijk/Willemstad A4/A29 heeft diverse malen bij Rijkswaterstaat verzocht om groencompensatie. Met steun van de signalen uit de werkgroep heeft wethouder Brummans vaker aan de bestuurlijke bel getrokken bij Rijkswaterstaat. Naar aanleiding van deze signalen heeft Rijkswaterstaat een aanvullend onderzoek laten doen.

Goed nieuws
Wethouder Brummans: “Goed nieuws voor de werkgroep Helwijk/Willemstad A4/A29 en bewoners aan de Helsedijk. Dat er nu eindelijk gehoor is gegeven door Rijkswaterstaat aan het compensatieverzoek voor vergroening. Door het planten van diverse bomen en een bosplantsoen is er een mooi groenaanzicht en wordt het zicht op de snelweg ontnomen. Daarnaast draagt het groen bij aan met name stikstofreductie.” Daarnaast zijn bomen goed in de strijd tegen verwarming van het klimaat. Bomen zetten CO2 om in zuurstof.

Diverse bomen en bosplantsoen
De aanplant gaat bestaan uit de volgende boomsoorten: Zomerlinde (stamdikte 8-10cm, 15 stuks), Winterlinde (stamdikte 8-10cm, 15 stuks), Zomereik (stamdikte 8-10cm, 15 stuks) en Vogelkers (stamdikte 8-10cm, 15 stuks). Het bosplantsoen gaat bestaan uit: Meidoorn (125-150mm hoogte en 50m2), Sleedoorn (125-150mm hoogte en 50m2), Liguster (125-150mm hoogte en 50m2) en Vlier (125-150mm hoogte en 50m2).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief