Opschoondag in 2021.
Opschoondag in 2021. Foto: Tom Rietveld

Héél de gemeente Moerdijk in actie tegen zwerfvuil op Landelijke Opschoondag

Door: Monique Jansen Algemeen

MOERDIJK - Heel Nederland aan de grote voorjaarsschoonmaak in eigen dorp of stad. Dat gebeurt op Landelijke Opschoondag, volgende week zaterdag 19 maart. Ook in de gemeente Moerdijk gaan op allerlei locaties mensen aan de slag voor een afvalvrije buurt.

Veel Moerdijkers hebben schoon genoeg van zwerfafval. Op zaterdag 19 maart, de 20e editie van de Landelijke Opschoondag, steken ze de handen uit de mouwen. Er zijn onder meer opruimacties in Klundert (start 10.30 uur vanaf Gezellenpad 3), Zevenbergen (start 10 uur op de Markt), Standdaarbuiten, Zevenbergschen Hoek en Moerdijk. Wie wil helpen, is van harte welkom. Wil je zelf een actie starten, dan zie je op www.nederlandschoon.nl/#sluit-je-aan in een oogopslag wat je kunt doen. In je eentje, met je buren, als bedrijf, school of vereniging.

Vele handen

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke gaat op Landelijke Opschoondag het zwerfafval te lijf in Klundert, wethouder Jack van Dorst helpt een handje mee in Zevenbergen. De wethouder strijdt al jaren tegen zwerfafval. “Om meerdere redenen. Ten eerste ziet het er niet uit, die rommel. Het is schadelijk voor de natuur en voor dieren. Bovendien gaan er onnodig grondstoffen verloren: de meeste verpakkingen worden gerecycled als je ze op de juiste manier weggooit. Zwerfvuil opruimen kost de maatschappij veel geld. Het is ook gewoon niet nodig. Ze zeggen niet voor niets: ‘Met hetzelfde gemak, gooi je ’t in de afvalbak.”

Meten is weten

Wie zwerfafval verzamelt, verzamelt ook informatie. Als je bijhoudt wat je vindt, en op welke plekken, draag je bij aan waardevol onderzoek waarmee het zwerfafvalprobleem gerichter aangepakt kan worden. Meedoen met onderzoek kan simpel met de Litterati-app die je downloadt in de App Store (Apple) of Google Play (Android).

Leen een grijper

Veel plaatsen in Moerdijk hebben vaste zwerfafval-coördinatoren. Deze mensen organiseren opruimacties en gaan het hele jaar door regelmatig zelf op pad om zwerfafval te rapen. Bij deze coördinatoren kun je materiaal lenen dat zwerfafval rapen makkelijker maakt, zoals grijpers en vuilniszakringen. De contactgegevens van de coördinatoren staan op www.moerdijk.nl/zwerfafval.

De Landelijke Opschoondag wordt voor de twintigste keer gehouden. Elk jaar wordt er een bult afval opgehaald. Het gros van het fijn zwerfafval bestaat uit peuken en kauwgom. Bij het grof afval komen vooral snoepwikkels, kunststof flesjes, blikjes, verpakkingen en bonnetjes voor. Opvallend is dat vooral papier rondslingert. Dit blijkt uit de Landelijke Zwerfafvalmonitor van 2019. Uiteraard zwierven er toen nog geen mondkapjes rond. Het duurt soms heel lang voordat afval vergaat. Zo kan het drie jaar duren, voordat een bananenschil helemaal verdwijnt. Bij een frisdrankflesje kan dit 10 jaar bedragen. Bij een blikje is dit zelfs 50 jaar, het aluminium deksel vergaat nooit! Een glazen fles doet er zelfs een miljoen jaar over om te vergaan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief