Tine van der Zee bij de woonunits.
Tine van der Zee bij de woonunits. Foto: Tom Rietveld

Fijnaarts fruitbedrijf vangt vluchtelingen uit Oekraïne op

Door: Tom Rietveld Algemeen

FIJNAART - Bij van ’t Westende Fruitteelt zijn ze met man en macht bezig met alle voorbereidingen voor de komst van de vluchtelingen uit Oekraïne, aldus Tine van der Zee van Westende Fruitteelt. 

Tine: “Zorgen dat het een hartelijk welkom wordt. Hier staan 32 comfortabele woon-units, die dienst doen als onderkomen voor fruitplukkers uit Polen, die in het seizoen (augustus- september) peren komen plukken. Dan hebben we hier zo’n 380 plukkers. Ongeveer 150 mensen kunnen we dan een onderkomen aanbieden op ons erf. Nu staan er 12 units leeg en hierin gaan we de vluchtelingen tot augustus huisvesten.” 

“De units, die er nu staan waren ooit studentenwoningen in Amsterdam. Daar zit alles in: keukenblok, wc en doucheruimtes. In de 14 units, die er straks door de gemeente nog bij geplaatst worden zit minder. Dat moet dan nog allemaal geregeld worden. Ook alle aan-en afvoer water en riool. Er zit nog heel wat organisatie aan te komen.Voorlopig kunnen we 72 personen opvangen. Dat zullen wel moeders met kinderen zijn en wellicht opa’s en oma’s. Per unit kunnen er 6 personen in verblijven.”

Pluim 

“Ik wil de gemeente Moerdijk een pluim geven voor hun slagvaardigheid om meteen voldoende deskundige mankracht met beslissingsbevoegdheid in te zetten. Er is een crisisteam gevormd. Schouders eronder en actie.De samenwerking loopt gesmeerd. Als de vluchtelingen aan komen, zal er eten moeten zijn voor de eerste opvang. Zij hebben geen geld. De financiën moeten geregeld worden. De eerste dagen nog zonder bankrekening. Dan zullen ze over geld moeten beschikken om naar de winkels te kunnen gaan.”

“We hebben in ieder geval alles besteld voor de eerste dagen, bijvoorbeeld bananen, wasmiddel, wc papier, maandverband, afwasmiddel en afwasborstel en nog veel meer.”  “Er komt nogal wat kijken zoals medicijnen, verzekeringen, registratie en fietsen etc. Apotheek, artsenposten en scholen zijn geïnformeerd. Ook vanuit de directe buurt hebben we hartverwarmende reacties en veel spullen gekregen.

Vluchtelingen een veilige plek geven

Wij zijn blij, dat we deze voorziening hebben om dit te kunnen doen. Samenwerking met de gemeente gaat uitstekend. Dit geeft een goed gevoel voor de komende maanden. Want het blijft dus niet alleen bij deze aankomst. Dan begint het pas. Vertalers, kapsters, artsen, verpleegkundigen en zelfs verloskundigen hebben zich aangemeld. Er wordt veel spontaan aangeboden en geregeld. Iedereen die hulp aanbiedt, wordt genoteerd en kan ingeschakeld worden als het nodig is. Alleen redden wij het niet. We gaan samen voor dat ene doel: Om vluchtelingen een veilige plek te geven met zoveel mogelijk zelfredzaamheid als doel”. 

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke spreekt zijn steun uit voor de familie Van ’t Westende: “Ik ben trots en dankbaar voor wat deze familie en heel veel andere Moerdijkers willen doen. Eerste prioriteit ligt bij de feitelijke huisvesting en voorbereiding voor de ontvangst.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief