Het oorlogsmonument in het Julianaplantsoen in Zevenbergen.
Het oorlogsmonument in het Julianaplantsoen in Zevenbergen. Foto: Eric Wander

4 mei Dodenherdenking Zevenbergen: Onthulling Stolpersteine

Door: Redactie Algemeen

ZEVENBERGEN - Op woensdag 4 mei om 20.00 uur vindt weer de jaarlijkse dodenherdenking in Zevenbergen plaats. Het thema van dit jaar is ‘Vrijheid in verbondenheid’.

Juist nu het opnieuw oorlog is in Europa, is het stilstaan bij en het herdenken van oorlogsslachtoffers zo belangrijk. Voorafgaand aan de 2 minuten stilte bij het monument in het Julianaplantsoen is er een bezinningsbijeenkomst, dit jaar in de Bartholomeus Kerk op de Markt in Zevenbergen. Wethouder Jack van Dorst zal namens B&W van de gemeente Moerdijk een korte toespraak houden. Ook Ebo Roek (Oudheidkundige kring Zevenbergen) zal spreken over ‘Doden herdenken, hoe maak je dat concreet?’ De bijeenkomst zal muzikaal worden begeleid door het koor Zezam en door organist Aart van Muijen. De jongeren Vivian en Lotte Luijkx zullen ieder een gedicht voordragen. De bijeenkomst in de Bartholomeus Kerk begint om 19.00 uur. Na de bezinningsbijeenkomst is er een stille tocht naar het monument in het Julianaplantsoen waar om 20.00 uur de 2 minuten stilte worden gehouden, ter herdenking van de oorlogsslachtoffers. Ook is er gelegenheid om bloemen te leggen.

Plaatsen Stolpersteine

In 2021 is de idee ontstaan, naar voorbeeld van Amsterdam en andere steden, om een drietal zgn. Stolpersteine (struikelstenen) te laten maken, ter herdenking aan de Joodse inwoners van Moerdijk die tijdens WO II zijn weggevoerd en omgekomen. Deze stenen worden geplaatst op adressen waarvandaan Joodse inwoners zijn gedeporteerd. Twee stenen zullen om 18.30 uur worden geplaatst aan de Noordhaven 74 (voor het pand van The Phonehouse), ter herdenking aan Jonas David van Straten (vermoord 16-2-1944 in Auschwitz) en Esje van Straten-van Gelderen (vermoord op 14-5-1943 in Sobibor). De derde steen wordt geplaatst aan de Steenweg 49 in Moerdijk ter herinnering aan zuster Charitas (Thérèse Bock), zij is vermoord op 30-9-1942 in Auschwitz. Voor de plaatsing van de Stolpersteine bent u ook uitgenodigd. Het initiatief voor deze Stolpersteine is genomen door Stichting Cultuur Moerdijk, Oudheidkundige Kring Moerdijk, Oudheidkundige Kring Zevenbergen en Stichting Dodenherdenking Zevenbergen in samenwerking met de gemeente Moerdijk.

Bevrijdingsvuur

Dit jaar zullen de Moerdijkrunners weer het bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei van Wageningen naar Zevenbergen brengen. Op donderdag 5 mei om ± 10.00 uur komt de groep aan bij het monument in het Julianaplantsoen. Daar zal het bevrijdingsvuur worden aangestoken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief