Ondertekening van het project.
Ondertekening van het project. Foto: Angelique van de Reijt

Zeven sociale huurwoningen voor senioren erbij in Moerdijk-dorp

Door: Monique Jansen Algemeen

MOERDIJK - Wethouder Désirée Brummans verrichte deze maand één van haar laatste officiële verrichtingen als wethouder voor de gemeente Moerdijk, na haar collegeperiode van vier jaar: “Je leeft in een versnelling en staat 24/7 aan. Hier in de gemeente Moerdijk kent iedereen je, alles is kleinschalig, zelfs tijdens het boodschappen doen, word ik aangesproken over politieke kwesties.”

Dan doet Roland van Ginderen, projectleider van Woonkwartier het openingswoord. Hij roemt de goede samenwerking met de inwoners en de dorpstafel van dorp Moerdijk: “Met name de medewerking van de diverse medewerkers van gemeente Moerdijk hebben we vanuit Woonkwartier als erg prettig ervaren!”

Woonkwartier gaat op het braakliggend terrein Steenweg naast het Dorpshart (tegenover de Ankerkuil) 7 energiezuinige levensloopbestendige sociale huurwoningen voor senioren bouwen met tuin, passend in dorp Moerdijk . De bouwstijl van de nieuwe woningen is een verwijzing naar de oude school, die er eerst stond met een repetitie van ramen en de dakgevel aan de voorkant.

Door nauwe samenwerking van diverse partijen gaat Woonkwartier de grond overnemen van de gemeente om deze woningen te realiseren. “Dit plan geeft het dorpshart meer glans en is een mooie toevoeging aan de woningvoorraad. De invulling van sociale huurwoningen voor senioren sluit mooi aan bij de woonbehoefte in dorp Moerdijk”, licht wethouder Brummans toe. Volgens van Ginderen heeft dorp Moerdijk potentie en zijn er door positieve inzet veel kansen gecreëerd.

Moerdijkregeling

Ruud van den Boom, directeur van Woonkwartier, haalt het moment aan wat betreft het voortbestaan van dorp Moerdijk. De Moerdijkregeling werd in 2015 geïntroduceerd door de gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant en Havenbedrijf Moerdijk met als doel de toekomst van dorp Moerdijk veilig te stellen. Door de Moerdijkregeling is het tij nu gekeerd. Een aantal mensen heeft gebruik gemaakt van de regeling en is verhuisd uit Moerdijk. Nu echter, volgens Brummans, heeft de Moerdijkregeling zichzelf overbodig gemaakt, want mensen kunnen hun huis nu ruim boven de marktwaarde verkopen. Moerdijk leeft weer en het bruist van energie. Denk ook aan de komende ontwikkeling van het Waterfront, waar appartementen gebouwd gaan worden in de toekomst. Het vertrouwen in elkaar en de gemeente is weer volledig hersteld.” Ook Jeroen Schrauwen, projectleider van de gemeente is aanwezig en is nog in onderhandeling over een openbaar kleine horecavoorziening met een buurtsuper aan de Steenweg.

In dorp Moerdijk is 35% van de woningen huurwoning volgens Roland van Ginderen van Woonkwartier. Landelijk is dat 30%, voegt hij toe. Dat zijn in dorp Moerdijk 68 woningen/appartementen volgens hem. In alle kernen van de gemeente Moerdijk heeft Woonkwartier totaal 4143 huurwoningen, meldt Van Ginderen.

“Het project hier aan de Steenweg zal starten in het eerste kwartaal 2023, ongeveer dan, zal de eerste schop in de grond gaan”, zegt directeur van den Boom. “Er komt nog een werkgroep voor de inschrijfprocedure. Voorkeur is natuurlijk lokaal, want de bedoeling is dat er weer doorstroming op gang komt in Moerdijk. Dat wil zeggen dat ouderen of alleenstaanden kleiner gaan wonen hier en daardoor grotere woningen beschikbaar komen voor gezinnen en grotere families. Het gebouwentreintje moet weer op gang komen, en soms maakt één woning al een verschil.” zegt van den Boom. En dan volgt het officiële moment: Désirée Brummans ondertekent namens de gemeente samen met Ruud van den Boom namens Woonkwartier het verkoopcontract van deze Moerdijkse grond.[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief