Peet en Leentje met hun familie.
Peet en Leentje met hun familie. Foto: Angelique van de Reijt

Peet en Leentje van Hoof 60 jaar getrouwd: ‘Bijna hele familie woont in Standdaarbuiten’

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

STANDDAARBUITEN - Peet (84) en Leentje (86) van Hoof-Kop vierden hun 60 jarig diamanten huwelijksfeest 5 mei 2022 in Standdaarbuiten. Ze hebben elkaar ontmoet bij danszaal Geerts in Oudenbosch. Hij was 24 jaar en zij 26 jaar, toen ze trouwden. “In die 60 jaar huwelijk zijn we 4x verhuisd”, zegt Peet van Hoof, 4e uit een gezin van 13 kinderen uit Oudemolen. Leentje van Hoof-Kop komt uit een gezin van 7 kinderen uit Standdaarbuiten.

“In die 60 jaar huwelijk zijn we 4x verhuisd”, zegt Peet van Hoof, 4e uit een gezin van 13 kinderen uit Oudemolen. Leentje van Hoof-Kop komt uit een gezin van 7 kinderen uit Standdaarbuiten. “We begonnen in 1962 aan de Oudendijk, toen naar het dorp Standdaarbuiten in de Predikherenstraat. Daarna naar een mooi huis in de Wieken en nu sinds 1 jaar hier in de Suikerhoek.” vertelt Peet. 

Hij heeft altijd gewerkt als kraanmachinist voor BBM en in de avonduren actief in het verenigingsleven van Standdaarbuiten. Zoals de bouwbond, daaruit voortkomend werd hij gemeenteraadslid van gemeente Standdaarbuiten voor een zelf opgerichte partij: de Vrije Werknemerslijst. Verder zat Peet in het bestuur van Stichting de Blomhof, dat eerst nog een oud Herenhuis was van de familie Blommerden. Ook zat hij in de commissie Sociaal Cultureel Werk en organiseerden veel voor de sportverenigingen, middenstand en het gemeenschapshuis. Leentje heeft jaren op school gewerkt en bij de bibliotheek in Standdaarbuiten. Daarnaast was ze nog mantelzorgster voor haar moeder. Ook heeft Leentje zich ingezet voor De Zonnebloem.

Duivenclub

 “Ik was ook lid van de Duivenclub. We hebben toen een nieuwe duivenclub opgericht, omdat we steeds minder leden kregen op de zondag: duivenclub “de Zaterdagsvliegers”. Samen gingen ze veel naar de waterkant in Willemstad. Peet viste in het Hollands Diep en Leentje genoot van het zonnetje. Later ging ook onze kleinzoon mee vissen. Peet en Leentje fietsten graag samen en maakte mooie tochten met fietsroutes, die Peet uitstippelde langs terrasjes. Hij heeft daarnaast veel klusjes gedaan bij zijn dochter en kleinkinderen. Hij schilderde en timmerde hele kamers en meubels voor iedereen. Op vakantie gingen ze vaak naar Zeeland en huurden daar een caravan. Het mooiste was, toen ze een rondvlucht hebben gemaakt. “Ook onze dochter en kleinkinderen kamperen graag in Zeeland.” 

“We kregen dochter Sonja, waar we erg blij mee zijn”, zegt Leentje. Sonja en Frans kregen 2 dochters en 1 zoon. “Bijna de hele familie woont nog in Standdaarbuiten, dus kunnen ze lekker dikwijls op de koffie komen”, lacht Leentje. Er zijn 6 achterkleinkinderen en het 7e achterkleinkind is op komst. “We zijn zo blij met hen, we genieten er enorm van” zeggen Peet en Leentje stralend. “Ze houden ons jong”, zegt Peet. “Vorige week werd ik 86”, vertelt Leentje, dat is altijd zo gezellig de verjaardagen met iedereen samen vieren. Voor de achterkleinkinderen heb ik nog veel lego en speelgoed dus die vermaken zich prima hier. “Dan ben ik zo gelukkig met al die kinderen om me heen”, zegt Leentje. “Ja, we houden ontzettend veel van ze allemaal”, zegt Peet. 

Alles vastgelegd

Zowel binnen als buiten was alles mooi versierd op de trouwdag 5 mei met zelfs een boog voor het huis. Om 11.00 uur kwam de burgemeester feliciteren. ‘s Middags kwamen alle klein- en achterkleinkinderen voor het feestje en de familiefoto. We kregen mooie cadeaus, waaronder van ieder achterkleinkind 10 rozen in totaal een mooie bos van 60 rozen. ‘s Avonds zijn we uiteten geweest bij het Zusje in Oudenbosch. “Het was een geweldig mooie dag met het hele gezin”, zeggen Peet en Leentje. “Ja, we hebben samen veel meegemaakt. We zijn erg dankbaar dat we dit in goede gezondheid samen hebben mogen beleven. We hebben enorm genoten van deze dag. Gelukkig is alles vastgelegd en kunnen we nog nagenieten van de foto’s en filmpjes.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief