Wethouder Toine Theunis laat een financieel gezonde gemeente achter
Wethouder Toine Theunis laat een financieel gezonde gemeente achter

Financiële meevaller voor gemeente Roosendaal: 1,5 miljoen euro extra inkomsten

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal ontvangt ongeveer 1,5 miljoen euro meer dan dat de gemeente in eerste instantie dacht. Dat blijkt uit de zogenaamde decembercirculaire. De gemeente verwachtte het jaar af te sluiten met een overschot van 2,6 miljoen euro, maar deze financiële meevaller is daarin nog niet meegenomen.

Drie keer per jaar informeert het ministerie van Binnenlandse Zaken de gemeenten over de omvang en verdeling van het gemeentefonds. Dit gebeurt via zogenoemde circulaires. De circulaire bevat ook informatie over het aanvullende pakket van compensatiemiddelen vanwege de financiële gevolgen van de coronacrisis. In december is de decembercirculaire 2021 ontvangen. Hieruit blijkt dat de gemeente zowel in 2021 als voor de komende jaren meer geld uit het gemeentefonds ontvangt. Voor 2021 gaat het om een bedrag van 1,5 miljoen euro.

Coronacompensatie 

Zo ontvangt de gemeente extra coronacompensatie die door het Rijk beschikbaar is gesteld (€ 0,8 miljoen). Voor de lokale cultuur ontvangt Roosendaal in 2021 €190.000. Voor de compensatie van de meerkosten in het sociaal domein (WMO en Jeugdwet) is voor Roosendaal € 223.000 beschikbaar. Omdat ook de Sociale Werkvoorzieningen te maken hebben met exploitatietekorten vanwege corona, ontvangt de gemeente €350.000 om de WVS hiervoor te kunnen compenseren. Over heel 2021 heeft de gemeente ruim € 5 miljoen aan coronacompensatie ontvangen. 

Aan de slag met dienstverlening 

Daarnaast ontvangt de gemeente middelen die ingezet kunnen worden om de gemeentelijke dienstverlening te versterken (€ 0,5 miljoen). Het kabinet heeft besloten dat naar aanleiding van de Kinderopvangtoeslagaffaire er maatregelen nodig zijn om de dienstverlening bij alle onderdelen van de overheid te verbeteren, dus ook bij gemeenten. Roosendaal is hier al mee aan de slag; in december is door de raad de visie op onze dienstverlening behandeld. 

Versteviging financiële positie 

Ook voor de jaren 2022 tot en met 2025 ontvangt de gemeente meer geld uit het gemeentefonds. In 2022 is dit nog € 982.000. Dit loopt in de jaren daarna af naar zo’n € 136.000 in 2025. Met de positieve uitkomsten van de decembercirculaire verstevigt de gemeente haar financiële positie. Uit de jaarrekening 2021 moet uiteindelijk blijken wat het definitieve saldo over 2021 zal zijn. De ontvangen middelen uit de decembercirculaire worden opgenomen in de jaarrekening. In juli behandelt de raad de jaarrekening. Zeker is dat het huidige college een solide en gezonde financiële positie overdraagt aan een nieuw college.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief