Minibiebje aan de Burchtstraat in Oost-Souburg
Minibiebje aan de Burchtstraat in Oost-Souburg Foto: Arie Westeneng

Wendy begint gewoon een eigen bieb

Door: Arie Westeneng Algemeen

Wendy Verhage uit Oost-Souburg is een fervent lezer. Toen de bibliotheek uit haar dorp verdween, zo’n vier jaar geleden, had ze een probleem. Ze begon toen maar een eigen bieb, een minibieb.

Haar man Ronald heeft meer met houtbewerken dan met lezen. Hij bood aan een kastje te maken. “Ik kon dan ook mooi m’n computergestuurde freesmachine uitproberen.” Met zijn zelfbouw CNC-machine zette hij teksten op de bieb.

“Geef een boek, leen een boek”, staat er in sierlijk gefreesde letters op de zijkant van het minibiebje. En dat doen mensen uit Oost-Souburg graag. Het aanbod van boeken wisselt doorlopend. “Onze zoon werkt sinds de corona thuis, vanaf zijn werkplek boven, ziet hij de hele dag wel mensen boeken halen en brengen”, glimlacht Ronald Verhage.

Het adres van de Minibieb staat op de achterkant van het kastje. Burchtstraat 38. Op zich is de familie niet eens beducht voor diefstal. “Er zijn zoveel mensen die er plezier aan beleven, deze laten ze vast wel staan, zeker met het adres erop.”

Maar rond oud en nieuw heeft het kastje wel even binnen gestaan. Vuurwerk is funest voor zo’n kastje, vertelt Verhage. “Het gaat nu al jaren mee en we willen hem graag mooi houden.” Met geïnteresseerden wil Ronald Verhage de bouwtekening van zijn kastje graag delen. Hij heeft de tekening ook al online gezet. “Hoe meer biebjes, hoe beter.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief