Arjen Feenstra.
Arjen Feenstra. Foto: Ruben Oreel

Zilveren Vlissingse Fles voor monumentenredder Arjen Feenstra

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN – Zonder de inspanningen van Arjen Feenstra (96) had de oude binnenstad van Vlissingen er heel anders uitgezien. Vlissinger John Meijboom was na gesprekken hierover in de Facebookgroep Vlissingen history zo onder de indruk van de prestaties van de heer Feenstra, dat hij hem bij burgemeester Van den Tillaar voordroeg voor de gemeentelijke onderscheiding de Zilveren Vlissingse Fles.

Na rijp beraad heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de eervolle gemeentelijke onderscheiding toe te kennen aan Arjen Feenstra vanwege zijn belangrijke aandeel in het behoud en herstel van oud Vlissingen in de jaren ‘70 en ’80 van de vorige eeuw. Feenstra heeft in de jaren ‘70 en ‘80 flink wat panden gerestaureerd, naar de toenmalige opvattingen. Hij had zijn eigen restauratiebedrijfje en restaureerde onder andere panden in de Molenstraat, Hellebardierstraat en de Lepelstraat. Ook brak hij gevels af en bouwde die elders in de stad weer op. Bijvoorbeeld aan het Plein Vierwinden waarvan de gevels uit de Kolvenierstraat komen. Zo heeft hij een behoorlijk aantal gebouwen van de sloop gered. 

Naast zijn eigenhandige restauratiewerk vervulde Feenstra ook de rol van adviseur voor ‘historisch’ Vlissingen. Zo was hij in de jaren ‘70 actief als lid van de Stichting Stadsherstel Vlissingen, lid van de commissie van advies en bijstand voor de monumenten en lid van de commissie van advies en bijstand voor de oudheidkundige verzameling van het stedelijk museum. Voldoende reden voor het gemeentebestuur om Feenstra op hoge leeftijd, 96 jaar, nog eens flink in het zonnetje te zetten en hem de Zilveren Vlissingse Fles toe te kennen. De gemeentelijke onderscheiding staat symbool voor mensen die een bijzondere bijdrage leveren aan de gemeente Vlissingen. Burgemeester Bas van den Tillaar verraste hem op donderdag 10 februari tijdens een bijeenkomst en petit comité in Grandcafé Santiago aan de Oude Markt te Vlissingen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief