Dylan de Ruiter is al jong zelfstandig ondernemer.
Dylan de Ruiter is al jong zelfstandig ondernemer. Foto: Marielja ten Bruggencate

Dylan de Ruiter: ‘Ik wilde onderaan beginnen’

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

VLISSINGEN – Dylan de Ruiter is een bevlogen, jonge ondernemer. Zijn ambitie is om de beste meubelverkoper van Nederland te worden. Het begin is er: Fabriek VL in Goes en OutletVL in Vlissingen hebben honderden meubelen op voorraad, waar de klant vrij uit kan kiezen. 

Het is een prachtig huis waar je nu woont. Woon je hier al lang?

“Ik ben geboren in Vlissingen, maar toen woonden we in Oost-Souburg. Toen ik vier was zijn we naar Middelburg verhuisd en daar ging ik naar de basisschool. Mijn moeder had een aantal huizen in Vlissingen op het oog waar ze wilde wonen. Twaalf jaar geleden kwam dit huis vrij en hebben mijn ouders dit gekocht. Mijn middelbare school heb ik gevolgd op het Scheldemond college.”

Hoe was je tijd op de middelbare?

“Ik zat in een speciale sportklas. Ik ging 12 tot 15 uur per week naar school, de rest van de tijd stond ik op de tennisbaan. Mijn moeder bracht me naar de trainingen toe. Dat was meestal Bergen op Zoom of Sportcentrum Papendal bij Arnhem. De trainer kwam ook wel eens naar Vlissingen, zodat ik kon trainen voordat ik naar school ging. Scheldemond heeft de bevoegdheid om kinderen die sportambities hebben les te geven. Je moet in de top 30 van Nederland sporter om vrijgesteld te worden van de gewone lesuren. In overleg met de school krijg je lessen en maak je de toetsen op momenten dat het valt te combineren met de training.”

Speelde je ook internationale toernooien?

“Jazeker. Als top 10 speler van Nederland speelde ik door heel Europa. Ook ging ik op trainingsweek naar Barcelona. Dan zorgde mijn vader dat hij in de week ervoor meer werkte, zodat hij die week mee kon. Ik speelde goed, maar niet goed genoeg om tussen de volwassenen op wereldniveau mee te doen. Daarom heb ik besloten te stoppen met die carrière en alleen nog voor de ontspanning te tennissen. Al wil ik zo’n partijtje ook altijd graag winnen hoor. Het waren fijne tijden en ik had het niet willen missen.”

Je hebt de MBO4 opleiding marketing en communicatie afgerond en bent nu ondernemer. Wat heb je als tennisser geleerd, dat je nu kunt gebruiken voor je onderneming?

“Ik heb leren focussen. Als sporter moet je al je aandacht op een doel richten. Je traint en leeft voor dat doel. Als ondernemer doe ik hetzelfde. Zoals ik met tennis de beste wilde worden, zo wil ik ook de beste ondernemer worden. Ik werk zes dagen in de week, met volle aandacht voor de zaak.”

Hoe is het zo gekomen dat je ging ondernemen?

“Toen ik stopte met tennissen, kreeg mijn moeder meer vrije tijd. Ze hoefde me niet meer overal naartoe te rijden. Het leek haar leuk om een winkel te beginnen. Ik zou mijn vader opvolgen in zijn werk, maar dat zag ik eigenlijk niet zitten. Een bedrijf met 500 werknemers, beursgenoteerd, dat is te hoog gegrepen. Ik wilde onderaan beginnen, op de werkvloer, en laten zien dat ik zelf iets op kan bouwen. Er kwam een pand in Goes vrij en mijn vader zei: ‘Dit is je kans Dylan. Probeer het maar.’ Toen ben ik Blizz Living begonnen. Mijn moeder helpt mee in de zaak en dat vinden we allebei erg leuk. Die eerste winkel heb ik inmiddels gesloten, om mijn aandacht te kunnen richten op de andere twee outletwinkels.”

Je zegt expliciet dat je wilde laten zien dat je zelf iets op kunt bouwen. Is dat belangrijk?

“Mensen hebben wel eens vooroordelen. Mijn ouders zijn rijk en dan lijkt het alsof ik als enig kind alles krijg wat ik wil. Dat is ergens ook wel zo, maar ik leer ook dat ik daar niet over moet opscheppen. We hebben die financiële middelen, doordat mijn vader altijd heel veel werkt. Ik wil laten zien dat ik het ook kan, misschien wel beter dan hij. Niet omdat ik een bepaald banksaldo wil hebben, maar om het gevoel dat ik iets neerzet. Iedere bank of stoel die ik nu verkoop, voelt als een overwinning. Dat is een groot verschil met tennissen. Toen speelde ik tien toernooien in een jaar met een kleine kans om te winnen, nu win in elke dag. Mijn omzetcijfers van afgelopen jaar waren boven verwachting. Daar ben ik trots op en ik vind het fijn als mijn vader ook trots is.”

Kijk je tegen hem op?

“Ja, ik kan veel van hem leren. Meer dan van de docenten op school, als ik eerlijk ben. Mijn vader heeft de ervaring, hij weet hoe het werkt. Daarbij laat hij me vrij om mijn eigen weg te vinden en zelf te ontdekken hoe het ondernemerschap werkt. Ik heb nu twee zaken, een in Vlissingen en een in Goes. Het zijn twee meubelwinkels met kwaliteitsmeubels voor outlet-prijzen.

Doordat ik groot inkoop kan ik de inkoopprijs drukken, wat voor de klant voordelig is. De levertijd is daarmee ook heel kort. Mensen hoeven geen twaalf weken op een bank te wachten, want ik heb het in voorraad. Als je iets nieuws koopt, wil je het toch zo snel mogelijk in huis hebben? Ik tenminste wel en ik denk dat het succes van mijn winkel daarmee te maken heeft.”

Met wie zou je nog wel eens rond de keukentafel willen zitten voor een goed gesprek?

“Dat is een moeilijke vraag, want ik heb geen idolen waar ik tegenop kijk. Mag ik daar even over nadenken? Ik zou Max Verstappen wel willen ontmoeten, want hij is ook iemand met doorzettingsvermogen. Hij is jong en enorm gefocust op zijn doel. Ik zou hem willen vragen wat hij doet om zijn focus los te laten en te ontspannen. Want leuke dingen doen is ook superbelangrijk.”

PASPOORT

Naam: 
Dylan de Ruiter

Leeftijd:
22 jaar

Gezin:
Thuiswonend bij ouders

Hobby’s:
op vakantie gaan, tennissen, uitgaan, shoppen, varen (het liefs bij Ibiza of Saint Tropez)



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief