Ko de Jonge en Hans Bommeljé.
Ko de Jonge en Hans Bommeljé. Foto: Annet Eekman

Verbolgenheid over plannen hellingbaan

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - In april 2021 deed de gemeente Vlissingen een oproep aan haar inwoners om mee te denken over invulling van de hellingbaan in het Scheldekwartier. Ko de Jonge en Hans Bommeljé staken de koppen bij elkaar en maakten een compleet uitgewerkt plan dat werd ingediend bij de gemeente. Tot hun verbazing hoorden ze vervolgens niets van de gemeente, totdat onlangs een plan voor de hellingbaan werd gepresenteerd dat niet is gemaakt door inwoners van Vlissingen, maar door een stedenbouwkundig bureau uit Rotterdam.

Ze zijn er op zijn zachtst gezegd niet blij mee, Ko de Jonge en Hans Bommeljé. “We zien niets van onze ideeën terug in het plan dat er nu ligt,” verzucht De Jonge. “Er hebben zo’n zestig mensen iets ingestuurd, er is dus beslist gehoor gegeven aan de oproep van de gemeente. Maar er is nooit een bijeenkomst of iets geweest waar de inzenders hun plannen konden toelichten.” De Jonge en Bommeljé kennen het gebied waarover het gaat als geen ander. De Jonge: “Mijn vader was bedrijfsleider van de schildersafdeling van de Schelde. Als een schip bijna klaar was dan mocht ik vaak mee en liet hij mij het hele schip van voor naar achter zien. We waren echt Scheldekinderen.” De vader van Hans Bommeljé was dan weliswaar geen Scheldemedewerker maar hij groeide op in de Scheldebuurt en zag de schepen boven de stad uit torenen. “Als echte Vlissinger heb ik er natuurlijk veel van meegekregen,” aldus Bommeljé.

Vlissings plan
De Jonge en Bommeljé maakten een echt Vlissings plan voor de hellingbaan. “Het plan dat nu op tafel ligt van bureau Maan zou overal kunnen worden aangelegd. In Almere of waar dan ook,” is Bommeljé van mening. “En wij lossen meteen een paar problemen op voor de gemeente,” vult De Jonge aan. Zo is in het plan van de Vlissingers de ‘Open Zuil’ van André Volten opgenomen die voorheen bovenaan de Coosje Buskenstraat stond. Ook de zee-mozaïeken afkomstig van voormalig hotel Britannia vinden in het plan van De Jonge en Bommeljé een nieuwe plek op de hellingbaan. Het plan van het Rotterdamse bureau voorziet in de aanleg van een ‘Frans parkje’. Bommeljé: “Mijn eerste gedachte was: het wordt een grasveld. Tijdens de presentatie werd al gezegd: een hondenuitlaatplek.”

Tewaterlating
In het plan van De Jonge en Bommeljé is ook een bassin opgenomen waarin de vloedgolf die ontstond wanneer een schip ter water werd gelaten wordt gesimuleerd. De Jonge: “Met zoiets kun je mensen daadwerkelijk laten ervaren wat hier op deze plek gebeurde. Als je het plan van Maan bekijkt dan zie je dat ze niets van deze plek hebben begrepen.” Het steekt De Jonge en Bommeljé het meest dat de gemeente weliswaar haar inwoners oproept om mee te denken, maar er vervolgens niet naar de ideeën wordt geluisterd. “We krijgen toch wel een beetje de indruk dat de gemeente al vanaf het begin met bureau Maan in zee wilde gaan,” meent Bommeljé. “En dat de oproep aan de Vlissingse burgers om met ideeën te komen eigenlijk alleen maar voor de bühne is. Zeg dan gewoon eerlijk dat je een bureau in de arm hebt die een plan maken. Maar laat niet mensen meedenken die er dan vervolgens niks meer van horen. Dat kan je niet maken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief