Jolanda van Boven, nu nog voorzitter van de VOC.
Jolanda van Boven, nu nog voorzitter van de VOC. Foto: Britta Janssen

Ondernemersvereniging VOC zoekt nieuwe voorzitter

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Ze is al jaren het gezicht en de spil van de Vlissingse Ondernemers Centrale: Jolanda van Boven. Onder haar voorzitterschap groeide de VOC uit van een winkeliersvereniging tot een grote belangenvereniging die niet meer is weg te denken in het Vlissingse. Maar Van Boven gaat de voorzittershamer overdragen. “10 oktober is de laatste algemene ledenvergadering en dan stop ik,” aldus Van Boven.

Jolanda van Boven is in 2016 begonnen als bestuurslid bij de Vlissingse Ondernemers Centrale. “Dat was nog in de tijd van Jan Jacobs en de VOC was nog echt een mannenbolwerk. Het is eigenlijk nooit mijn doel geweest om voorzitter te worden, maar omdat de vergaderingen wat rommelig verliepen ben ik in eerste instantie de vergaderingen gaan voorzitten. Wanneer ik precies voorzitter ben geworden weet ik eigenlijk niet eens precies, ik denk in 2019.”

Doelen

Van Boven heeft anderhalf jaar geleden aan het bestuur van de VOC aangegeven dat ze er mee wilde stoppen. “Vanwege mijn gezondheid vergt het teveel van me. Ik heb het tijdig aangegeven zodat het bestuur de tijd heeft om een nieuwe voorzitter te zoeken,” legt Van Boven uit. “Maar mijn doelen zijn behaald. Ik wilde dat de VOC in een pand midden in de stad zou zitten en dat men niet meer om de VOC heen kan en dat is gelukt. Ik hou van de VOC en dat is mijn grote kracht. Een nieuwe voorzitter moet op zijn of haar eigen manier invulling geven aan de functie.”

Stappen vooruit

Voor Jolanda persoonlijk heeft het werk voor de VOC veel betekend. “Ik ben op mijn 30e ziek geworden en moest stoppen met werken. Ik draaide voorheen een jongerencentrum en dan raak je ineens al je contacten kwijt. En eigenlijk verlies je dan ook een beetje je eigen identiteit en ik voelde me niet nuttig meer voor de maatschappij. Het werken voor de VOC heeft daar verandering in gebracht. Ik heb zoveel stappen vooruit gezet dat ik nu ook wel weer zonder de VOC kan.”

Kandidaat

Het is de VOC niet gelukt om een nieuwe voorzitter binnen de eigen gelederen te vinden, daarom wordt er nu ook verder gekeken om een geschikte kandidaat te vinden om de voorzittershamer over te nemen. “Er is ook al een advertentie gezet en daar is wel wat op gereageerd maar daar is nog niets concreets uitgekomen. Het zou natuurlijk het mooist zijn als het een ondernemer is of daar toch in ieder geval veel affiniteit mee heeft. Verder is het belangrijk dat een nieuwe voorzitter zich kan verplaatsen in de ondernemer en een verbindende rol speelt. We hebben 300 ondernemers en iedereen heeft zijn eigen belangetjes. En een nieuwe voorzitter moet natuurlijk in ieder geval affiniteit hebben met wat er in de binnenstad gebeurt.”

Missen

Van Boven is zich er terdege van bewust dat ze de VOC zal gaan missen. “Ik ga het zeker missen. Maar voor mijn gezondheid is het beter als ik stop. Ik ben ook een beetje moegestreden. Maar er komt wel weer iets nieuws op mijn pad, daar ben ik van overtuigd.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief