Coffeeshop Purple in de Aagje Dekenstraat.
Coffeeshop Purple in de Aagje Dekenstraat. Foto: Joep Bremmers

Coffeeshops Vlissingen blijven vrij toegankelijk tot na evaluatie van proef

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

VLISSINGEN - Vanaf augustus 2021 is er een proef geweest waarbij iedereen van 18 jaar of ouder in de coffeeshops in Vlissingen softdrugs mag kopen. De proef loopt t/m 31 juli 2022. In de periode vanaf augustus vindt een eindonderzoek plaats en volgt een evaluatie van de proef.

Er wordt gekeken of de genomen maatregelen effect hebben gehad en of de overlast door straathandel is afgenomen. Tijdens de evaluatie blijft de huidige situatie ongewijzigd. Er wordt niet gehandhaafd op het ingezetenen criterium zodat alle volwassenen in de coffeeshops in Vlissingen softdrugs mogen (blijven) kopen. Om de proef goed uit te kunnen voeren, zijn er extra afspraken gemaakt tussen de gemeente, de coffeeshops en de politie om overlast tegen te gaan. Bij de coffeeshops is beveiliging aanwezig. Ook wordt de verkeerssituatie op beide locaties goed in de gaten gehouden en zijn er in de buurt van de coffeeshops een aantal extra kort parkeerplekken gerealiseerd. Deze maatregelen blijven in 2022 van kracht. Voor het einde van het jaar neemt de gemeente een besluit over het wel of niet behouden van de nieuwe regels per 1 januari 2023.

Eindmeting en -rapportage
De gemeente wil een goed inzicht krijgen in de herkomst/nationaliteit van de coffeeshopbezoekers en in de effecten van de proef in de omgeving van de coffeeshops. Daarom voert het bureau Breuer&Intraval in augustus een onderzoek uit. Een aantal omwonenden, ondernemers en coffeeshopbezoekers wordt gevraagd om mee te werken aan een enquête. Ook vinden er tellingen plaats bij de coffeeshops en worden er observaties uitgevoerd. Het onderzoeksbureau legt de opgehaalde informatie naast de uitkomsten van de nulmeting en de tussenmeting. In de eindrapportage vindt een evaluatie plaats van de proef met aandacht voor het proces, de participatie en de evaluatie van de genomen maatregelen (beveiliging, verkeer, parkeren). De gemeente bespreekt de uitkomsten o.a. met de wijktafels Scheldebuurt en Centrum, ondernemersvertegenwoordigers en de coffeeshophouders. De presentatie van de eindrapportage aan de gemeenteraad staat gepland op 17 november.

Proef I-criterium
Er zijn 2 coffeeshops in de gemeente Vlissingen, in de Aagje Dekenstraat en in de Nieuwstraat. Op coffeeshops in Nederland is het Ingezetenen criterium (I-criterium) van toepassing. Dit betekent dat iemand alleen softdrugs mag kopen in coffeeshops wanneer hij/zij als inwoner staat ingeschreven in een gemeente in Nederland. In de periode van 1 augustus 2021 t/m 31 juli 2022 is dit criterium in de gemeente Vlissingen als proef opgeheven. Tot eind 2022 blijven de maatregelen van de proef van kracht en kan iedereen van 18 jaar en ouder softdrugs in de coffeeshops in Vlissingen kopen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief