De Vlissingse bloemenbuurt gaat op de schop.
De Vlissingse bloemenbuurt gaat op de schop. Foto: Ruud Rodermond

Woningen in en om Crocuslaan Vlissingen gesloopt voor sociale huur

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Woningcorporatie l’escaut gaat verouderde woningen in de bloemenbuurt in Vlissingen slopen voor nieuwbouw.

‘De afgelopen anderhalf jaar werkten we met bewoners, huurdersvereniging l’escaut en gemeente Vlissingen aan een toekomstplan voor de Crocuslaan en omgeving’, laat l’escaut weten. Na onderzoek kiest de corporatie voor volledige sloop en nieuwbouw van 143 woningen in en om de Crocuslaan. Het gaat om huizen in de Bloemenlaan (huisnummers 2 t/m 8, 16 t/m 26 en 32 t/m 46), Margrietenlaan (12 t/m 16 en 15 t/m 29), Primulalaan (1 t/m 29 en 2 t/m 30), Anjelierenlaan (88 t/m 108), Begonialaan (1 t/m 11 en 2 t/m 12), Irislaan (5 t/m 33), Crocuslaan (2 t/m 24 en 3 t/m 15) en Hyacinthenlaan (6 t/m 32 en 21 t/m 45). 

Impact

De woningcorporatie bouwt circa 136 sociale huurwoningen terug in de wijk. ‘Zo zorgen we voor duurzame woningen die klaar zijn voor de toekomst en spelen in op de behoeften van bewoners.’ Vorig jaar onderzocht l’escaut met de bewoners de toekomst van de woningen. ‘Dat er iets moet gebeuren, stond vast. De meeste woningen zijn al 100 jaar oud, hebben last van vochtproblematiek en verkeren technisch in slechte staat.’ De aanpak wilde de corporatie met de bewoners bepalen vanwege de impact. ‘Niet zoals in het verleden een al gemaakte keuze mededelen richting bewoners, maar samenwerken mét bewoners.’ De corporatie sprak met bewoners over hun wensen en behoeften. In een projectgroep met bewoners is deze informatie verwerkt in een buurtplan. ‘Hierin kwam een aantal scenario’s naar voren. Welk scenario het ook zou worden, duidelijk werd dat de bewoners de tuindorp-opzet en speelse en groene uitstraling van de wijk waarderen. Ook is de sociale verbinding in de wijk groot. Mensen wonen er met veel plezier en om die reden willen veel bewoners er graag blijven. Omdat de verbinding in de wijk zo sterk is, doen we binnen de mogelijkheden ons best om bewoners de mogelijkheid te bieden terug te keren in de wijk. Daarom willen we de wijk in fases aanpakken.’ De gemeente gaat daarbij de openbare ruimte opknappen, laat l’escaut weten.

Tuindorp

l’escaut werkt nu het stedenbouwkundig plan uit, met onder andere de verschillende woningtypes. Ze wil graag een bredere mix van woningtypes, zodat ze goed aansluiten bij de vraag. ‘Zo komt er een mix van levensloopbestendige woningen en gezinswoningen. Het doel is om het sfeervolle tuindorpkarakter te behouden. Een tuindorp kenmerkt zich door een speelse opzet met kleinschalige woningblokjes en een knusse uitstraling. Ook het groene karakter willen we versterken.’ Dit plan moet in november klaar zijn. 

Bewonersbegeleiding

De bewoners zijn volgens de corporatie inmiddels geïnformeerd. Zij moeten voor december 2023 andere huisvesting vinden. ‘De afgelopen periode zijn er gesprekken met de bewoners gevoerd over hun verhuiswensen. l’escaut zorgt voor een goede begeleiding door een verhuurmakelaar en wijkconsulente. Het uitgangspunt is dat de huidige bewoners voor eind 2023 een nieuwe woning of tijdelijke wisselwoning hebben gevonden. Als alles volgens planning verloopt, start l’escaut begin 2024 met de sloop van de eerste woningen. De bouw van de eerste woningen vindt naar verwachting plaats medio 2024. Zowel de sloop als de nieuwbouw vindt gefaseerd plaats. ‘Op deze manier kunnen bewoners makkelijker terugkeren in de wijk en ontstaat er geen volledig leegstaande buurt. De doelstelling is om de totale wijkaanpak in 2027 af te ronden.’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief