Afbeelding
Foto: Amy Klaverveld

Het Alzheimercafé komt naar je toe

Door: Amy Klaverveld Algemeen

HALDERBERGE - Ter ere van Wereld Alzheimer Dag breidt het Halderbergse Alzheimercafé uit . Vanaf 19 september zijn ze niet alleen in Oudenbosch te vinden, maar in alle kernen. 

“We wilden het Alzheimercafé laagdrempelig maken,” legt Annelie van Ghert uit. Als belangenbehartiger Alzheimer in de regio Halderberge weet ze als geen ander hoe lastig het voor ouderen of mantelzorgers kan zijn om langs te komen. “Niet iedereen ziet het zitten om ‘s avonds laat nog over straat te moeten, en dan al helemaal niet naar Oudenbosch.” Voorheen organiseerde zij samen met de organisatie bijeenkomsten op dezelfde locatie. Ze merkten op dat het publiek behoefte had aan een andere insteek. “Wij passen ons daar gewoon in aan.”

Alle kernen
Het nieuwe plan vanuit het Alzheimercafé is heel simpel. Niet meer in de avond over straat naar een dorp verderop, maar gewoon overdag in je eigen kern terecht kunnen. Volgens Annelie was dat een nodige aanpassing. “Na de corona-periode merkten we toch dat het publiek in Oudenbosch minder werd. Men wilde liever dicht bij huis blijven, en dat begrijpen we.” Vanaf 19 september gaat ze het Alzheimercafé dan ook naar de kernen brengen. Zo is er op 20 september de eerste bijeenkomst, in Bosschenhoofd om precies te zijn. Daar kan dan iedereen terecht voor een ‘koffiemomentje’. “Het is nu een stuk meer laagdrempelig om langs te komen, zeker gezien het vrije inloop is.” Volgens Annelie is de insteek van de ontmoetingsmomenten nog wel hetzelfde. “Men kan bij ons terecht met alle vragen, en dan vooral de zorgvragen die ze hebben.”

Mantelzorgers
Tijdens de inloopmomenten kan men dus terecht met onder andere de zorgvragen en dat is niet enkel aan Annelie en haar werkgroep. “Er zijn altijd wel een aantal professionals aanwezig en mocht het nodig zijn, dan kunnen wij ze altijd inschakelen,” legt ze uit. “Bovendien zijn zij op onze steunpunten altijd aanwezig.” Het Alzheimercafé is er niet alleen voor dementerende ouderen, maar volgens de vrijwilligster juist ook voor de mantelzorgers. “Natuurlijk is er veel online te vinden voor de mantelzorgers, maar ook voor hen is het goed om eens langs te komen. Bij ons komen genoeg praktijkvoorbeelden langs waar ze veel van kunnen leren.” Het blijft volgens de belangenbehartiger niet alleen bij de voorbeelden. “Iedereen kan bij ons terecht met persoonlijke verhalen en vragen.”

Aanpassingen
Dat het Alzheimercafé naar de kernen komt, is niet de enige verandering die Annelie en de vrijwilligers hebben gemaakt. “Naar de kernen toe gaan, is al een hele goede zet. Toch kunnen we nog meer doen. Daarom hebben we nu ook een nieuwsbrief.” Zo’n tien keer per jaar moet hij uitkomen, in juli en augustus zijn de eerste versies al de deur uit gegaan. Annelie legt uit dat de publicatie momenten van de nieuwsbrieven tactisch worden gekozen. “We willen juist in eenzame tijden wat extra’s geven aan de mensen. Zoals in juli en augustus, dan is familie vaker weg of op vakantie. Dan is het toch wel prettig om nog iets te kunnen doen voor de mensen.”

Coördinator
De nieuwe insteek heeft natuurlijk te maken met Wereld Alzheimer Dag op 21 september, maar ook zeker met Rob Melse. Sinds een maand of twee is hij coördinator van het Alzheimercafé en zag daar mogelijkheden. Toen hij nog manager bij de Albert Heijn was, verzorgde hij daar al lunches voor eenzame ouderen. De passie die hij toen had, kan hij nu als vrijwilliger gebruiken bij het Alzheimercafé. “Het is een uitdaging,” vertelt hij over zijn nieuwe functie. “Maar ik denk dat we al een hoop voor elkaar hebben gekregen.” Volgens de kersverse coördinator komt er steeds meer vraag vanuit verenigingen die bewustwording over dementie willen creëren. Dat wil Rob graag stimuleren. “Ga vooral het gesprek aan.”

Koffiemomentje met het Alzheimer Café Halderberge.
BOSSCHENHOOFD: - dinsdag 20 september 2022
Vanaf 13.30 uur tot 15.30 uur
Steunpunt / huiskamer ’t Bosschehuys, Midzomerplein 4 Bosschenhoofd.
OUD GASTEL : - donderdag 22 september 2022
Vanaf 13.30 uur tot 15.30 uur
Surplus Huiskamer & pluspunt, Veerkensweg 13 Oud Gastel
OUDENBOSCH: - zaterdag 24 september 2022
Vanaf 11.00 uur tot 13.00 uur
Bibliotheek Oudenbosch St. Annaplein 3, Oudenbosch
STAMPERSGAT: - donderdag 13 oktober 2022
Vanaf 13.30 tot 15.30 uur
Het dorpshuis De Steiger, Havenstraat 2, Stampersgat
HOEVEN: - zaterdag 12 november 2022
Vanaf 11.00 tot 13.30 uur
Het Punt, De Halderberg 74, Hoeven

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief