Alfons van den Breekel, Josje Eggenkamp en Kees van Aert.
Alfons van den Breekel, Josje Eggenkamp en Kees van Aert. Foto: Jack Konings

Zonnepark op dak zwembad De Banakker opgeleverd: ‘Op naar volgend project’

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - Het zonnepark van Energiecoöperatie Duursaam Etten-Leur op het dak van zwembad De Banakker is donderdagochtend feestelijk geopend. Dat gebeurde onder een strakblauwe lucht. Voorzitter Josje Eggenkamp van DuurSaam Etten-Leur overhandigde voor de ingang van het bad symbolisch een zonnepaneel aan wethouder Kees van Aert. 

Het zonnepaneel is feestelijk verpakt. Het cadeaupapier waait na het uitpakken bijna de straat op, maar secretaris Alfons van den Breeksel weet het papier nog tijdig vast te grijpen. Het was voor de Energiecoöperatie een bijzondere mijlpaal. “Dit is onze eerste zonnepark dat we op een dak hebben gerealiseerd met behulp van participanten uit de Postcoderoos die geld hebben ingelegd. Daarbij willen we zeker Rien van den Berg en Ton Schuybroek bedanken voor al hun werk voor DuurSaam Etten-Leur”, vertelt Eggenkamp. 

Brandweerkazerne

Het zwembad is eigendom van de gemeente Etten-Leur. Duursaam Etten-Leur huurt een gedeelte van het dak. In totaal liggen er 194 zonnepanelen in het zonnepark. Er liggen nog meer zonnepanelen op het dak van het zwembad, maar die behoren niet tot dit project. Die zijn eigendom van het zwembad. Wethouder Kees van Aert is blij met de ingebruikname van de zonnepanelen. Dat is namelijk niet altijd een gelopen race. Grote projecten met zonnepanelen worden momenteel niet altijd aangesloten op het stroomnet, omdat netbeheerder Enexis daar geen ruimte voor heeft. Daardoor is het terug leveren van energie niet altijd vanzelfsprekend. 

Dat is bij dit project van DuurSaam Etten-Leur gelukkig niet het geval. Sterker nog, DuurSaam Etten-Leur werkt al aan nieuwe zonneparken die op daken kunnen worden gerealiseerd. “Ons volgende project wordt de brandweerkazerne. Dat hopen we in april of mei te realiseren. Ook zijn we in gesprek met boeren die hun daken beschikbaar willen stellen. We willen zeker twee zonneparken per jaar opleveren”, geeft Alfons van den Breekel, secretaris van DuurSaam aan. De zonnepanelen worden bekostigd door Etten-Leurenaren. Zij leggen geld in en krijgen daarover vijf procent rente. Dat is erg aantrekkelijk, want er staan nog meer belangstellenden op de wachtlijst voor het volgende dak met zonnepanelen die bij het zwembad niet mee konden doen. 


Foto Jack Konings

Klimaat helpen

Na de overhandiging van het zonnepaneel volgt in een aparte ruimte van het zwembad een toost op het geslaagde project. Ook participanten zijn daarbij aanwezig. “Ik vind het fijn om mee te kunnen doen, we doen dat niet zo zeer voor het geld, maar uit idealistische overweging. Zo kunnen we echt iets betekenen voor het klimaat. Dat zijn dingen die we onze kinderen ook mee willen geven”, zo vertelt een dame die meerdere zonnecertificaten heeft gekocht. Wethouder Kees van Aert klimt na de toost samen met de aanwezige persfotografen het dak op om het zonnepark te laten zien. Ondertussen laat Alfons van den Breeksel op zijn telefoon zien hoeveel elektriciteit de panelen al hebben opgewekt. “Dat kun je allemaal volgen. Deze gegevens komen ook op onze website. Iedereen kan dan meekijken, zo willen we transparant zijn”, zo besluit hij.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief