Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Gemeenteraadsverkiezingen in Etten-Leur: Dit moet je weten, voordat je gaat stemmen

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR - Op 14 tot en met 16 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Verkiezingen zijn een belangrijk onderdeel in ons democratisch bestel. Hier kunnen de inwoners kiezen wie hen in de komende 4 jaar gaat vertegenwoordigen, in dit geval in de gemeenteraad. 

Maar het organiseren van de verkiezingen is een omvangrijke klus die niet alleen bol staat van procedures en termijnen maar ook operationeel veel vraagt. Kamal Elallouchi is bij de gemeente Etten-Leur projectleider verkiezingen. Hij geeft ons een inkijk in de organisatie en informatie over de komende verkiezingen. 

Het is voor hem de tweede keer dat hij de gemeenteraadsverkiezingen organiseert, maar bijna niets is vergelijkbaar met die van 2018. “Alleen al door de Coronarichtlijnen moeten we zaken anders doen. Ook al zijn er meer versoepelingen we moeten waken over de gezondheid van onze burgers, zowel de kiezers als de stembureauleden die die dagen op het stembureau zitten. We hebben hiermee ervaring opgedaan met de Tweede Kamer verkiezingen in 2021 en die kunnen we nu goed gebruiken”, aldus Kamal.

Maar de gemeenteraadsverkiezingen begonnen voor hem al direct na de zomervakantie vorig jaar. “Dat begint met locaties vastleggen, voorbereidingen voor de communicatie, politieke partijen informeren welke documenten zij moeten overleggen op de dag van kandidaatstelling stembureauleden werven voor de bezetting van de stembureaus. Daarbij zitten aan de organisatorische kant ook nog veel wettelijke fatale termijnen en voorschriften met betrekking tot het verkiesbaar stellen, maar ook voor de kiezers die mogen stemmen.” Derhalve een leuke en boeiende klus erkent Kamal.

Grote operationele organisatie

In Etten-Leur zijn er dit jaar 7 partijen met niet al te grote kieslijsten. “Dat maakt het stembiljet een stuk overzichtelijker en wat eenvoudiger voor ons. Want alle uitgebrachte stemmen moeten geteld worden en de voorkeursstemmen bepaald worden. Hoe meer deelnemende partijen en hoe meer kandidaten des te omvangrijker het stembiljet en het telproces na afloop. Met deze aantallen hopen we snel tot een goede juiste uitslag te komen die we op de avond van de verkiezingen nog hopen te kunnen bekendmaken.”


Foto Amber Janssen

De verkiezingen is ook een grote operationele organisatie. Etten-Leur kent 21 stembureaus waar de ongeveer 34.500 stemgerechtigden hun stem kunnen uitbrengen. “Anders dan bij de landelijke verkiezingen mogen bij gemeenteraadsverkiezingen ook inwoners met een andere nationaliteit hun stem uitbrengen. Dan is het zaak om de stembureaus dusdanig te lokaliseren dat er niet op de een veel drukte is en de ander heel weinig kiezers mensen komen. Zo kan het dus zijn dat er 2 bureaus vlak bij elkaar zitten om zo de drukte te spreiden. Dat is enerzijds voor het tellen maar ook nu met de Coronamaatregelen ook belangrijk.”

2 bijzondere stembureaus

Ook zijn er speciale stembureaus deze keer. “Er is en mobiel stembureau met beperkte toegang. Deze is enkel voor de bewoners en de personen die werken bij Avoord, Zorg en Wonen locatie Anbarg en locatie Kloostergaard. Die staat op de verkiezingsdag een aantal uren bij de locatie het Anbarg en later op de dag bij locatie Kloostergaard. Hierdoor kunnen ook deze kiezers überhaupt maar ook veilig stemmen alsook de medewerkers die daar werken. De ‘drive-through’ stemlocatie op de gemeentewerf aan de Hermelijnweg 1 kan men vanuit de auto stemmen. Hier zijn ook speciale regels voor, zo mogen er bij het stemmen geen twee personen in de auto zitten, net zoals dat er geen 2 personen in een stemhokje mogen. Dus hiervoor moeten ook weer voorzieningen getroffen worden.”

Op elk stembureau moeten minimaal 4 stembureauleden aanwezig zijn en heeft ieder een eigen taak. “In Etten-Leur hebben we ervoor gekozen om daar 6 stembureauleden te benoemen zodat zij kunnen rouleren en even kunnen pauzeren. Op de laatste avond komt er dan 1 persoon bij om de stemmen te kunnen tellen.”

Tellen

Het tellen is een heel eigen proces. “De complete telling bestaat uit niet alleen het tellen maar ook uit veel crosschecks. Zo moeten het aantal ontvangen stempassen en het aantal stembiljetten in de stembus moet overeenkomen En per stembureau wordt elk proces-verbaal op het stadskantoor nogmaals dubbel nagekeken Dit wordt dan vastgelegd in een proces-verbaal dat aangeleverd wordt bij het centraal stembureau in het gemeentehuis.”

En zo blijkt dat een verkiezingsdag organiseren meer is dan een aantal stemhokjes in elkaar timmeren en na afloop de stemmen te tellen. Mede dankzij mensen als Kamal worden zaken goed georganiseerd zodat iedereen zijn recht om te mogen stemmen kan uitoefenen.

Stemmen in Etten-Leur:

  • Er kan gestemd worden op 14, 15 en 16 maart. Van 7.30 – 21.00 uur
  • Op 14 en 15 maart zijn er op beide dagen 4 stembureaus geopend
  • Op 16 maart zijn er 21 stembureaus waaronder de drive-through aan de Hermelijnweg 1
  • Op 16 maart komt er een mobiel stembureau met beperkte toegang bij de locaties van Avoord, Zorg en Wonen locatie het Anbarg en locatie Kloostergaard
  • De locaties van de stembureaus zijn op de website van de gemeente te vinden, ook is er een ‘drukte meter’ die aangeeft hoe druk het is bij de bureaus
  • Op 16 maart sluiten de stembureaus om 21.00 uur. Daarna worden op de locaties de stemmen handmatig geteld en doorgegeven aan het centraal stembureau. Hier wordt op de avond van 16 maart de voorlopige uitslag zo snel als mogelijk bekend gemaakt. De definitieve vaststelling van de uitslag wordt in een openbare zitting van het centraal stembureau vastgesteld op 21 maart 2022 om 10.00 uur.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief