Onthulling van het bankje.
Onthulling van het bankje. Foto: Frans van der Bom

Verbindingsbankje: Ontmoetingsplek Vorstendom onthuld

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR – Zaterdagochtend onthulde wethouder Frank Vrolijk samen met de oudste inwoner van het Vorstendom in de wijk Sanderbanken, Ad Verheijen (79) een verbindingsbankje wat op initiatief van een aantal straatbewoners tot stand gekomen is.

Initiatiefnemers van deze bijzondere plek in ‘hun’ straat, zijn Peter Smaardijk en Gerard Gatsonides. Tijdens de vervelende Coronaperiode raakten zij ‘op afstand’ met elkaar in gesprek en concludeerden zoals zovelen, dat de wereld op slot zat en dat de verbinding tussen de mensen ver weg was of dreigde te raken. 

In hun straat Vorstendom was gelukkig nog wel ruimte voor burenhulp tijdens de corona, maar het onderlinge contact hield noodgedwongen bij de voordeur op. Gaandeweg ontstond bij beiden het idee dat een ontmoetingsplek voor oud en jong een mooi iets zou kunnen zijn.

Iedereen heeft behoefte aan menselijk contact.

Peter Smaardijk, bewoner en voormalig wijkagent in deze straat, geeft aan:” Menselijk contact, betrokkenheid en verbinding gaat toch ver boven digitaal contact.”

Tijdens de eerste burendag van 25 september 2020 waren nagenoeg alle 43 straatbewoners aanwezig op een gezamenlijke barbecue in de straat. Gerard Gatsonides en Peter Smaardijk vatten het plan op om in de straat een centrale ontmoetingsplaats te creëren. Contacten werden gelegd met Ellis Marcellis, de wijkmanager en via haar met de gemeente.

Het gevolg was dat er met de Gemeente Etten-Leur een ‘Wijkdeal’ gesloten werd, waarin bepaald werd dat de bewoners samen het onderhoud van hun verbindingsplek zouden doen.

Spontaan op een bankje een praatje maken, meeleven met elkaars lief en leed, laagdrempelig contact onderhouden. Hierdoor zou de mogelijkheid ontstaan om een grotere onderlinge betrokkenheid te kunnen bewerkstelligen.

We hebben het samen gerealiseerd

Na een aantal vruchtbare gesprekken met de wijkmanager en de gemeente, kregen de bewoners groen licht om een ontmoetingsplek in de vorm van een mooie bank te maken.

Rondom een stukje openbaar groen werden paaltjes geslagen, een terrasje bestraat en een mooie zitbank geplaatst. Voorwaarde was wel dat de bewoners zelf de ontmoetingsplek zouden onderhouden. Dank zij de bijdrage van het Oranjecomité en een aantal plaatselijke sponsors is het een aanwinst voor het Vorstendom geworden.

Ondertekenen van de wijkdeal

Wethouder Frank Vrolijk was uitgenodigd om de officiële onthulling van het verbindingsbankje te doen en samen met Peter Smaardijk de Wijkdeal te ondertekenen.

Een van de buurtbewoners had een Oekraïense vlag opgehangen als teken van vrijheid en verbondenheid naar het daar zo geteisterde volk. In zijn openingswoord refereerde de wethouder aan de situatie in Oekraïne en onze vrijheid in verbondenheid in Etten-Leur. 

Hij verontschuldigde Ellis Marcellis, die door Corona geveld was. Hierna knipte wethouder Vrolijk samen met de oudste inwoner van de straat Ad Verheijen het lint door en de verbindingsplek was geopend. Als eersten namen de wethouder en Peter Smaardijk plaats op de verbindingsbank om de Wijkdeal te ondertekenen. Na deze officiële daad dronken de talrijk opgekomen bewoners gezamenlijk gezellig zelf gezette koffie en genoten van een heerlijk stuk boterkoek.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief