Groepsleerkracht Dieuwertje de Smit, met de leerlingen Kadim, Jinte en Manou.
Groepsleerkracht Dieuwertje de Smit, met de leerlingen Kadim, Jinte en Manou. Foto: Frans van der Bom

De Leest zamelt spullen in voor Oekraïne: Vrachtwagen met 50 dozen vol hulpgoederen!

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR - De verschrikkelijke oorlog in Oekraïne en de miljoenen vluchtelingen als gevolg daarvan heeft wereldwijd een stroom aan reacties en zeker ook aan hulp opgeroepen. Veel hulp ontstaat spontaan zoals op de Etten-Leurse Openbare Basisschool ‘De Leest’ in de Schoenmakershoek. In slechts één week kregen de leerlingen, Ouders en Team van deze school het voor elkaar om meer dan 50 verhuisdozen vol hulpgoederen en knuffels in een volgeladen vrachtwagen naar de Oekraïense grens te brengen.

Wie wordt er niet gegrepen door de afschuwelijke beelden welke uit Oekraïne en de grensplaatsen via de media tot ons komen. De nationale hulpactie Giro 555 heeft nadrukkelijk laten zien dat velen in ons land geraakt zijn door het leed dat de Oekraïense bevolking aangedaan is. Groepsleerkracht Dieuwertje en haar partner René zetten spontaan een inzamelingsactie bij ‘De Leest” in gang.

Stukje hoop

Op maandag 7 maart kregen alle kinderen en ouders/verzorgers van OBS ‘De Leest’ een brief mee naar huis waarin het startschot voor deze hulpactie gegeven werd. “Wij worden verdrietig van wat we zien en horen en willen niet toekijken. Wij willen onze hulp aanbieden! Wij denken dat, hoe klein de hulp die we kunnen bieden ook is, we hiermee een stukje hoop kunnen geven”, aldus directeur Yvonne Van Haaren. 

In de brief werd een oproep gedaan om vooral hulpgoederen voor vrouwen en kinderen te doneren. Als voorbeelden werden genoemd: babyvoeding, luiers, hygiënische doekjes, maandverband en tampons, pleisters, shampoo, deodorant, tandenborstels , wc-papier en warme kleding voor jong en oud. Spontaan werden er ook tientallen kleine knuffeltjes mee gegeven, waarmee de kinderen aangaven dat ze met het geven van deze emotionele zaken de Oekraïense kinderen een hart onder de riem proberen te steken.

Overweldigend resultaat

Vanaf dag een van deze spontane hulpactie kwamen de hulpgoederen met massa’s binnen. Zeker 80-90% van de kinderen en ouders hebben aan de actie mee gedaan. Sommige ouders kwamen zelfs meermalen terug op school om bijvoorbeeld pakken met luiers te doneren. Een vader had een koffer met hulpgoederen gevuld en zei daarbij dat ook een koffer bij vluchtelingen van pas zou kunnen komen. Er waren kinderen bij die spontaan statiegeldflessen op gingen halen, en hoewel er niet om gevraagd was: ook geld; gevolg ruim honderd euro, waarvoor aan de grens sinaasappels en water voor de vluchtelingen gekocht zal gaan worden.

Burgerschapsonderwijs

Sinds 1 augustus 2021 is de ‘Wet Burgerschapsonderwijs’ ingegaan. In deze wet staat dat basisscholen aandacht moeten besteden aan onderwerpen als: vrede/conflict, duurzaamheid, perspectief op de wereld, democratie en macht, mensenrechten enzovoorts. In dit perspectief werden de lessen over de toestand in Oekraïne zeer actueel. Het openbaar onderwijs heeft ‘gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting’’ als kernwaarden. Nadrukkelijk komt daarin naar voren: het zorg dragen voor jezelf, de ander en je omgeving. De leerlingen van OBS ‘De Leest hebben de afgelopen week laten zien dat ‘Burgerschaps- en Openbaar Onderwijs’ bij hen al duidelijke sporen achter gelaten heeft.

Een volle vrachtwagen is onderweg

Manou, Jinte en Kadim (zie foto) uit groep 4 en groep 5 vertellen enthousiast over hun statiegeld actie en de bemoedigende woorden van de mensen die ze bezochten. Ook vertelden ze dat er iedere dag een grote stroom hulpgoederen door kinderen en Ouders op school afgegeven werden tot de laatste dag toe. Deze goederen werden iedere avond door 

Juf Dieuwertje en haar partner René met een busje naar een grote loods gebracht waar ze door René en zijn vriend Raimondo gesorteerd en ingepakt werden in meer dan 50 verhuisdozen! Op vrijdagavond vertrokken René en Raimondo met een propvolle Mercedes Sprinter voor een 1500 kilometerslange reis richting Oekraïne. Inmiddels zijn beide chauffeurs erg onder de indruk, weer thuis. “OBS De Leest” bedankt!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief