Afbeelding
Foto: Jack Konings

Plastic afval voortaan zelf wegbrengen naar container

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - Bewoners moeten hun afval dat uit plastic, blik en drankenkartonnen bestaat, binnenkort zelf wegbrengen naar een ondergrondse container. Op dit moment moeten dit vuilnis nog in plastic doorzichtige zakken aan straat worden gezet.

Volgens de gemeente is deze beslissing nodig, omdat er veel klachten binnenkomen over zwerfafval en te vroeg aan straat gezette zakken. Op dit moment worden veel zakken aan speciale ringen gehangen die bijvoorbeeld aan een verkeerspaal zijn bevestigd. Deze zakken hangen er vaak veel te vroeg en dat zorgt voor ergernis. Ook hoopt men de kosten voor de afvalinzameling zo te beperken. 

De containers komen te staan op locaties waar al een glasbak is bevestigd. Inwoners die in de buurt wonen, worden binnenkort op de hoogte gebracht via inloopsessies en digitale bijeenkomsten. De keuze voor de locaties is niet zomaar gemaakt. “Daar ging een goede voorbereiding aan vooraf. De gemeente moest daarbij rekening houden met bijvoorbeeld aanwezigheid van kabels en leidingen in de grond, wortels van bomen en een veilige verkeerssituatie”, legt de gemeente uit in een persverklaring. 

Opvallend besluit

De gemeenteraad ging in november 2020 akkoord met de nieuwe inzamelmethode. Het is wel een opvallend besluit. Enkele jaren geleden werd namelijk al nagedacht over het zelf wegbrengen van restafval naar een ondergrondse container. Dat voorstel haalde het niet, waardoor bewoners hun restafvalbak behielden. Nu moeten ze wel hun plastic, blik- en drankenkartonnenafval zelf gaan wegbrengen.

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief