Ria in de oude Speelotheek.
Ria in de oude Speelotheek. Foto: René Mensen

Ria Dijkers 40 jaar actief in Speelotheek Etten-Leur: ‘We krijgen er nog steeds leden bij’

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - De Speelotheek in Etten-Leur bestaat 40 jaar. Deze maand opende de uitleendienst voor speelgoed de deuren in het nieuwe cultuurcentrum De Nobelaer. Bijzonder is dat medeoprichtster Ria Dijkers de Speelotheek al vier decennia mede runt. Elke woensdagmiddag staat zij nog trouw achter de balie om ouders en kinderen te helpen met het uitzoeken van leuke speelgoedattributen. Bijzonder is dat de Speelotheek nog steeds ontzettend populair is. “We krijgen er nog steeds leden bij”, benadrukt Ria.

Veertig jaar geleden werd de Speelotheek opgericht voor met name kinderen uit minder daadkrachtige gezinnen. “Aanleiding was eigenlijk dat het consultatiebureau zag dat bepaalde doelgroepen geen beschikking hadden over speelgoed. Voor de ontwikkeling van een kind is het heel belangrijk om te spelen”, legt Ria uit. De oprichting van Speelotheek Samsam geschiedde. 

De vrijwilligers begonnen in een oud tekenlokaal vlakbij de kerk op de Markt. Daarna verhuisde de Speelotheek naar gebouw Doornbos aan de Spoorlaan, dat inmiddels is afgebroken. Dat bleek niet ideaal, omdat ouders met kinderen én grote stukken speelgoed een drukke weg moesten oversteken. Daarna kreeg Samsam een eigen locatie bij ‘Ingang Noord’. “We hebben daar zelfs een eigen balie gebouwd”, blikt Ria terug. Ongeveer tien jaar geleden verhuisde de Speelotheek naar de bibliotheek in De Nobelaer. Dat bleek een goede zet. Het ledenaantal nam flink toe. Veel ouders die toch al geregeld naar de bieb gingen, namen gelijk een abonnement af bij de Speelotheek. 

Contributie

De contributie voor de Speelotheek bedraagt 15 euro per gezin, per jaar. Daarnaast wordt een klein bedrag in rekening gebracht voor het te lenen speelgoed. Dat varieert van 0,50 cent tot 2,50 euro. De collectie is enorm en bestaat onder andere uit babyspeelgoed, puzzels, gezelschapsspellen, buitenspeelgoed, poppen, constructiespeelgoed, allerlei speelgoedvoertuigen en muziekinstrumenten. Ria schat dat de Speelotheek ongeveer duizend stuks speelgoed herbergt. Het assortiment is net als in de bibliotheek gedeeltelijk ingekrompen, omdat de huidige Nobelaer over minder vierkante meters beschikt. 

Ria vindt van alle speelgoed het constructiemateriaal het leukste. Kinderen kunnen dan hun fantasie gebruiken en zelf mooie dingen in elkaar zetten. Op de vraag wat nu het leukste is aan het runnen van de Speelotheek is het antwoord van Ria: “Alles.” Het werk begint met het uitzoeken van nieuw speelgoed. Als er nieuw materiaal binnenkomt, moeten eerst alle dozen worden omgeplakt. Daarna krijgt al het speelgoed een sticker en wordt het in de computer gezet.” Alle materialen worden ook gesorteerd. Uitgeleend speelgoed wordt bij inlevering nageteld om te kijken of alles compleet is. 

Aquaplay

Ria heeft zelf twee kinderen: een zoon en een pleegdochter. “Toen de Speelotheek begon, was mijn zoon tien jaar. Onze pleegdochter was jonger en zij heeft voor haar dochtertje (onze kleindochter) heel veel plezier van de Speelotheek gehad. We leenden zelf ook veel speelgoed, dus elke paar weken had ze wel iets anders om mee te spelen.” Haar kinderen keken ook mee als Ria de speelgoedmagazines doorbladerde op zoek naar nieuwe spullen voor de Speelotheek: “In de collectie hadden we ook een grote Aquaplay, mijn zoon klaagt nog steeds dat we die nooit voor hem hebben gekocht.” 

Ze is trots dat de Speelotheek inmiddels 40 jaar is verankerd in Etten-Leur. “We hebben een leuke club van 14 vrijwilligers met wie we het samendoen. Gerard is onze vaste vrijwilliger die alles repareert wat kapot is, hij heeft gouden handen. Ook wil ik mijn vriendin Eveline van Werven bedanken. Zij is onlangs gestopt, maar samen met de overige vrijwilligsters hebben we 34 jaar in de Speelotheek gewerkt!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief