De commissie voor de familiekwis van heemkundekring Jan uten Houte
De commissie voor de familiekwis van heemkundekring Jan uten Houte Foto: Mary van Duuren

Heemkundekring Jan uten Houte organiseert familiekwis: ‘We hebben plaats voor 25 teams à 4 personen’

Door: Mary van Duuren Algemeen

De in mei 1947 opgerichte heemkundekring in Etten-Leur bestaat dit jaar 75 jaar. Dat wordt gevierd met verschillende activiteiten. Als volgend evenement staat een heuse familiekwis op de agenda, waarbij een grote opkomst verwacht wordt. De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang. 

Het ontstaan op 11 mei 1947

De heemkundekring Jan uten Houte bestaat dit jaar 75 jaar. Sinds de oprichting ervan houdt deze zich bezig met materieel en immaterieel cultureel erfgoed van Etten-Leur en omstreken. Het doel is om de vergaarde kennis te onderzoeken, te bewaren en te delen, zodat inzicht wordt verkregen en waardering voor wat de omgeving te bieden heeft. Inmiddels kent deze stichting rond de 550 leden. 

Het 75-Jarig bestaan

Om dit lustrum te vieren zijn er in de afgelopen periode al meerdere vieringen geweest, zoals een literaire avond en een lezing van schrijver Wim Daniels in De Nobelaer. Als volgende staat een speciale avond op het programma, waarbij families worden uitgenodigd om aan een kwis mee te doen. De aard van dit evenement valt precies in het straatje van de heemkundekring.

“Ook pubkwissen zijn erg populair momenteel, dus we verwachten veel families”, zegt lid Lauran Mol, die speciaal voor dit evenement aan de betreffende commissie is toegevoegd. 

De familiekwis

“Deze avond gaat plaatsvinden op vrijdag 27 januari 2023, van 19.30 tot 22.00 uur. We hebben plaats voor 25 teams á 4 personen. Het liefst willen we dat ze bestaan uit 2 familieleden boven en 2 onder de 50 jaar, om ook de jeugd te stimuleren om mee te doen”, legt Jos Martens verder uit. “Introducés zijn ook welkom als publiek, zodat we er echt iets gezelligs van gaan maken.”

Presentator van deze avond is niemand minder dan professioneel spreker Kees Maas. De kwis zal bestaan uit 5 rondes á 10 vragen. Deze hebben natuurlijk met Etten-Leur te maken en zullen op een groot scherm getoond worden. Tussendoor is een korte pauze. Na de kwis zal de jury zich buigen over de antwoorden en daaruit komt een winnend team. De hoofdprijs is nog een verrassing. “Je houdt er in elk geval eeuwige roem aan over”, glimlacht Jos. “En je steekt er nog veel van op ook.”

Locatie oude kapel in Oderkerkpark

Lauran: “Sylvester en Barbara van Dijk stelden meteen hun kapel in het Oderkerkpark beschikbaar, dat binnenkort opengaat als bistro, maar ook dient als maatschappelijke ontmoetingsplaats. We zijn heel dankbaar dat zij ons met open armen verwelkomen.” 

De kapel wordt speciaal ingericht voor dit evenement en zowel binnen als buiten zal een sfeervolle entourage komen. 

Inschrijven deelnemers

De toegang op deze avond is gratis. De hapjes en drankjes worden tegen betaling door Sylvester en Barbara verzorgd. Deelnemers kunnen zich vanaf heden inschrijven door een email te sturen naar: familiekwis@janutenhoute.nl.

“We raden mensen aan om dit op tijd te doen, want vol is vol”, voegt Jos Martens als laatste toe. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief