Er wordt in Sprundel hard gewerkt aan het eeuwfeest voor het kerkgebouw.
Er wordt in Sprundel hard gewerkt aan het eeuwfeest voor het kerkgebouw. Foto: Addo Sprangers

Kerkgebouw Sprundel via eeuwfeest in de schijnwerpers

Door: Addo Sprangers Algemeen

SPRUNDEL - De eerste ideeën rond de viering van het 100-jarig kerkgebouw in Sprundel krijgen al gestalte, maar er is volop ruimte voor nog meer inbreng. Daarom wordt volgende week woensdag vanaf 19.30 uur een informatieavond gehouden in De Trapkes. 

Het kerkgebouw van parochie Heilige Joannes de Doper kent een bijzondere geschiedenis. De huidige kerk dateert uit 1922 en verving een eenbeukige kruiskerk die waarschijnlijk uit het begin van de 16e eeuw stamde. De Utrechtse architect Wolter te Riele maakte het ontwerp. De zogeheten ‘Kempische’, bakstenen toren van de in het hart van Sprundel gelegen kerk dateert nog uit het begin van de verering van het H. Kruis in Sprundel tijdens de Middeleeuwen. De kerk zelf werd in 2012 als gevolg van het teruglopend kerkbezoek tijdelijk aan de eredienst onttrokken om te kunnen worden verbouwd. Een deel van de kerk is sinds 2014 in gebruik als sociaal-cultureel centrum, maar in de Sint Janskapel vinden wekelijks weer diensten plaats.

Levend museum

Vanaf woensdag 22 juni wordt een jaar lang het 100-jarig bestaan van het Sprundelse kerkgebouw gevierd. Beleef Sprundel wil daar in het tweede weekeinde van september een bijzondere bijdrage aan leveren. Op zaterdag 10 september is er een kerkelijke viering met aansluitend een Brabantse koffietafel en op zondag 11 september staan een historische optocht en een oude ambachtenshow gepland. De ambities zijn letterlijk hoog, zo lichtte Jac van Trijp, voorzitter van Beleef Sprundel, ondanks nog een tipje van de sluier op. “We willen de kerktoren voor het publiek toegankelijk maken en een loopbrug boven de gewelven van de driebeukige kerk realiseren. We zijn ons al volop aan het oriënteren.” Het is in ieder geval de bedoeling om in genoemd weekend even een ‘levend museum’ van Sprundel te maken. Terug naar zoals het in 1922 was. Zo wordt gedacht aan wagens met gereedschap en bouwmaterialen voor de bouw van de kerk en aan bouwvakkers van toentertijd. Maar ook andere elementen hebben reeds de revue gepasseerd: politie op een varken, veldwachters, stropers, smokkelaars, trouwerij, motors en auto’s, fietsen, zigeuners, verpleegsters, dokters, bouwvakkers, boeren, turfstekers, werktuigen, muzikanten, kerkgangers, marktkooplui, spelende kinderen, pestlijders, cachot, kinderarbeid, vissers, paters, nonnen, pastoors, schoorsteenvegers, soldaten, hofdames, enzovoort. Alle ideeën voor de optocht en de ambachtenshow zijn zeer welkom. Iedereen die wil helpen om er een bijzonder mooi weekeinde van te maken, wordt uitgenodigd voor de informatieavond op woensdag 9 maart om 19.30 uur in De Trapkes. Dan kunnen eigen ideeën ingebracht worden. Hiernaast wordt samen bekeken hoe aan de nodige spullen, materialen rij- en werktuigen te komen is. Vriendengroepen, carnavalsclubs, bedrijven, verenigingen en allen die mee willen doen, worden gevraagd om zich voor de bijeenkomst van 9 maart op te geven door te bellen of te appen naar Jac van Trijp via 06-51873805 of te e-mailen: jacvantrijp@kpnmail.nl. De organisatie zoekt alvast naar materialen en kleding van vroeger. Heb je die beschikbaar? Neem dan contact op met Jan Boeren via tel. 06-51672611 of e-mail fam.boeren@hetnet.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief