Afbeelding

Rubriek Goes Gezien: Een rondje bier (2)

Door: Arend van der Wel Algemeen

Wat zien we heden ten dage nog aan ‘bier’ in Goes? Heel wat! We begonnen de vorige keer deze biertour uiteraard op de Bierkade en bij de bierdragers in de Blaauwe Steen. We bekeken ook de mural met bierwagen in de Keizerstraat.

We gaan links de Magdalenastraat in. Daar zien we op de hoek met het Goudenmuilstraatje het proeflokaal van de foto. Dit pand werd in 1903 een proeflokaal; de fraaie belettering op glas aan de gevel lijkt authentiek en goed bewaard. Een proeflokaal was in de vooroorlogse tijd een bekend fenomeen, meestal verbonden aan een drankmerk. Een schuimig verhaal komen we tegen in het christelijk-historische nieuwsblad De Zeeuw (1913), waarvan we wat fraaie zinnen van de genietende journalist proeven: “Zaterdagavond was ons goede stadje getuige van een onverkwikkelijk schouwspel, zooals het zich gelukkig slechts zelden vertoont. Een dronkemans-relletje in het meer bekende dan geprezen proeflokaal in de Magdalenastraat. De geachte cliëntèle had wat te veel geproefd. Ver in den omtrek van de roemruchtige inrichting klonk het helsch lawaai, gevloek, geschreeuw, gebons. Daarbinnen een vechtende hoop mannen, een met bebloed hoofd. Eindelijk kwam de politie met groote passen aanzetten en ging binnen. Plotseling vloog de deur open en de man der wet, agent D., deponeerde op behendige wijze een der bezoekers op de straat. Toen de politiemacht wat versterkt was bedaarde het lawaai eenigszins, maar nog langen tijd bleef het rumoerig in den omtrek.”

Het proeflokaal deed als zodanig dienst tot in de jaren ’30. Daarna heeft het pand vele (café)bestemmingen gehad, zoals El Paso en De Luifeltjes. Sinds 2018 dekt de vlag de lading weer, want hier kan het bier van de kleine Goese brouwerij Het Gansje geproefd of anderszins geconsumeerd worden, uiteraard zonder ‘onverkwikkelijk schouwspel’. De bescheiden brouwerijnaam refereert natuurlijk aan de roemrijke Goese brouwerij De Gans (Wijngaardstraat, 1644-1902) en aan de ‘voortzetting’ ervan in het Ambachtscentrum (Hollandsche Hoeve, 1988-2001). Ingrid van Het Gansje, misschien wel de kleinste brouwerij van Nederland, brouwt achterin het proeflokaal wisselend een stuk of dertig bieren; tien stromen er uit de tap.

Van de vorige keer beloofde vier brouwerijen rond 1700 en de twee of drie huidige in Goes hebben we er nu elk eentje genoemd. Volgende keer gaan we naar de Brouwersgang en directe omgeving, een mooie plek om de rest te onthullen. Het glas is nog maar net half leeg, hoor!

Tekst en foto: Arend van der Wel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief