Afbeelding

Rubriek Goes Gezien: ‘Stem! Kies! Regeer je eigen leven!’

Door: Arend van der Wel Algemeen

In de stad Goes staan momenteel zeven grote borden (‘mobiele billboards’) waarop alle verkiezingsposters te zien zijn. Verspreid over de dorpen zijn dat er nog eens acht. Ze staan vooral - niet allemaal - op plekken waar voorbijgangers met een gangetje van vijftig kilometer per uur voorbij zweven. Bekijk al zwevend dan het aanbod maar ‘s aandachtig!

Vroeger ging het anders. Toen stonden er grote witte borden waarop door vrijwilligers verschillende formaten partijposters geplakt werden. Wie het eerst plakte, viel het meest op. Als er over een andere partij heen geplakt werd, leverde dat misschien wel eens een stembeslissing op: vóór de underdog (of juist vóór de agressor). Maar nu zijn er deze stormvaste en vandalismebestendige trotters, die - heel gelikt, maar niet zo romantisch en communicatief – de door de partijen aangeleverde bestandjes presenteren; geen plakkers meer nodig! Allemaal netjes geprint in pakweg A3-formaat op een stevig doek. Informatiewaarde? Laag. Symboolwaarde? Hoog! Want we worden er door die tweezijdige trotters stevig aan herinnerd dat de Kamerverkiezingen aanstaande zijn. Niet meer en niet minder, naar de mening van uw collega-stemgerechtigde.

Niemand heb ik gezien die langzamer is gaan rijden, fietsen of lopen om ‘s wat beter te kijken. Laat staan dat er iemand stopte. Dus heb ik dat voor u gedaan. In Zeeland doen 23 partijen mee en die staan allemaal op het bord. Niet op alfabetische volgorde en helaas ook niet qua kleur smaakvol gerangschikt, zodat er minder gevloekt zou worden. De officiële lijstvolgorde wordt gehanteerd en die heeft te maken met het aantal stemmen bij de vorige Kamerverkiezingen. De drie (nieuwe) partijen die wel in Zeeland, maar niet overal meedoen, staan onderaan. Een van die drie is LEF, met als affichetekst: ‘Niet nóg een partij’ ‘Jawel’. En jawel, ik heb het lef slechts één partij-affiche uitgebreid te citeren.

Bijna alle affiches doen een oproep in de zogeheten gebiedende wijs. ‘Stem’ komt negen maal voor. Een stuk origineler zijn toch ‘Kies’ (slechts eenmaal) en meer diepgravende adviezen als ‘Keer het tij’, ‘Breek de ketens, beken kleur’ en ‘Regeer je eigen leven’. Spannend is de strijd tussen affiches met louter tekst en die met het hoofd van de lijsttrekker. Louter tekst wint. Van de negen hoofden staat er bij zes geen naam. Dat deze koppen genoegzaam bekend zijn, waag ik te betwijfelen. Dan draait het dus om de aantrekkelijke of betrouwbare uitstraling van het naamloze hoofd. Daar ga ik ook al niet minder van zweven, wat u?!

Tekst en foto: Arend van der Wel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief