Afbeelding

Rubriek Goes Gezien: Rotondekunst en de gans

Door: Britta Janssen Algemeen

We staan tijdens de ochtend- en avondspits nog even in een bescheiden file voor het Ronda Gosaplein. Medio februari moet dit leed geleden zijn, want dan steken er minder fietsers de rotonde over, omdat het tijdelijke fietspad dan klaar is. Het kunstwerk zal daarna minder opvallen, want je ziet het vooral als je stilstaat of langzaam rijdt. Dat is het lot van rotondekunst.

Rotondekunst is een aparte categorie geworden in Nederland: een kunstzinnig object in het midden van een rotonde. In Goes hebben we één staaltje zuivere rotondekunst: het stalen kunstwerk Ronda Gosa van Nicolas Dings uit 2002, waaraan de rotonde zijn naam dankt. Ronda Gosa is een fantasienaam, geïnspireerd door Curta Gosa (Korte Gos), het water waaraan Goes is ontstaan en zijn naam dankt. De naam is net zo speels als het kunstwerk zelf, want op en aan het open, ronde bouwsel is van alles te zien dat symbool staat voor Goes’ rijke historie. Met de evenwichtskunstenaar wat mij betreft als hoogtepunt. En dan is er natuurlijk nog de prachtige, in een wit metalen laken gestanste gans…

Hé, wat is dat, waar is de gans? Toen ik afgelopen voorjaar bij de gemeente meldde dat de gans verdwenen was, kreeg ik te horen dat dit al eerder was gebeurd en dat in overleg met de kunstenaar een oplossing was gezocht. Tevergeefs. Het laken ving te veel wind, waardoor van rustig flapperen geen sprake meer was en dat werd gevaarlijk voor het verkeer. Daarom is besloten het laken-met-gans weg te laten (linksvoor op de foto). Jammer, maar begrijpelijk.

Toevallig had ik al eerder per mail aan de kunstenaar gevraagd waarom Ronda Gosa op zijn website ontbreekt. Bijna veertig andere plaatsen met een kunstwerk van hem staan er namelijk wel op, mét foto. Er zat niets achter, verzekerde hij me, hij zou Ronda Gosa toevoegen zodra hij zijn website ging opfrissen. Dus nu zijn we natuurlijk benieuwd of dat met of zonder gans zal zijn. Op de Pinterest-kunstpagina van de gemeente staat het beeld onder het kopje ‘Windturbine’ – dat is natuurlijk vragen om die windproblemen. Wel een fraaie foto erbij, mét gans. Die foto mag blijven.

Bij de rotonde staat een bordje met uitleg over het kunstwerk. Jammer genoeg stond het bij de aanleg van het fietspad niet in de weg; het is al jaren onleesbaar. Alleen de titel is te lezen en die is inmiddels fout: Rondo Gosa. Dat bordje mag dus wel weg. Zonder uitleg is best te leven. Maar zonder gans?

Tekst en foto: Arend van der Wel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief