FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK Foto: SHUTTERSTOCK

Ga het gesprek aan met je (iets te) luidruchtige collega

Je hebt ze vast wel eens meegemaakt in je bedrijf: die ene collega die net even wat luidruchtiger is dan de gemiddelde werknemer. En als het niet luidruchtiger is, dan is hij of zij misschien net wel even wat drukker dan gemiddeld.

Misschien vind je het leuk, zo'n collega die heel de dag mee zit te neuriƫn of zingen met de liedjes die vanuit de transistorradio op het werk komen. Hoewel het tegenwoordig moderner is om die muziek gewoon vanuit de computer het kantoor in te slingeren.

Maar wat als je er echt last van hebt, terwijl die collega er zich zelf misschien niet eens van bewust is dat hij of zij je stoort in je eigen werkzaamheden en productiviteit? Je wilt de sfeer niet verpesten, dus hoe pak je dat aan? Check eerst of jij de enige bent die zich hier aan stoort. Is dat niet zo, dan zou je een groepsgesprek aan kunnen gaan met de desbetreffende collega en hem of haar uit kunnen leggen dat de zangkwaliteiten weliswaar niet slecht zijn (of wel!), maar dat het je eigen productiviteit niet echt ten goede komt.

Blijk alleen jij je aan het geluid te storen, dan moet je het wellicht wat subtieler aanpakken. Misschien is het een idee je collega uit te nodigen voor een lunch of een kopje koffie om het probleem in alle rust te bespreken. Dat zal beter werken dan meteen de aanval te kiezen, zeker als je collega zelf niet in de gaten heeft dat hij of zij net iets te veel geluid produceert.[l]