In Christ United brengt luisterliedjes en meezingers tijdens de kerstpraise.
In Christ United brengt luisterliedjes en meezingers tijdens de kerstpraise. Foto:

In Christ United breidt kerstpraise weer uit

MIDDELBURG - De Zeeuwse band In Christ United houdt een nieuwe serie kerstpraises deze maand. Vanwege de grote belangstelling voor de gratis concerten, breiden ze het aantal optredens uit. Naast twee kerstpraises in Goes, is er een in Middelburg en in Sommelsdijk. "We willen zoveel mogelijk mensen bereiken", vertelt gitarist Ard Hensen.

DOOR BRITTA JANSSEN

Vorig jaar stond In Christ United (ICU) voor het eerst twee keer in De Mythe in Goes. De grote zaal twee keer vullen bleek moeiteloos te gaan en daarom zijn er nu ook kerstpraises in Middelburg en Sommelsdijk. Het eerste optreden, in het dorp in Goeree-Overflakkee, staat voor aanstaande zaterdag (9 december) op het programma. “We ervaren gezonde spanning”, zegt Hensen lachend. “Het is een uitdaging dat de kerstpraise dit jaar weer groter is, maar nu we het al enkele jaren doen, hebben we meer ervaring.”


Luisterliedjes
Het creatieve proces voor de kerstpraises begint al in de zomer. “Dan komen we met onze wensenlijstjes voor de nummers die we willen zingen.” Dat wordt een mix van klassiekers en nieuw werk, luisterliedjes en meezingers. Tussen de muziek door brengt ICU het verhaal van Kerst. “We vertellen over de geboorte van Jezus en wie hij voor ons is. Ieder jaar brengen we weer andere accenten aan in dit verhaal.” Daarmee is het thema van de kerstpraise dit jaar ‘Daybreak’ (vertaald, ochtendgloren). “Het openingsnummer is bijvoorbeeld ‘Morning has broken’.” Het is voor ICU volgens Hensen niet moeilijk om hun boodschap iedere keer in een ander perspectief te brengen. “Qua inspiratie kunnen we nog door tot ons tachtigste”, lacht hij.

Herkenning
ICU viert in 2018 haar 10-jarig jubileum. De praiseband bestaat naast Middelburger Ard Hensen uit zangeres Olga Paauwe uit Kapelle, het Kapelse stel Arianne (zang) en Rick (toetsen, zang) Jansen, drummer Arnoud van de Griend uit Yerseke, zijn broer Vincent van de Griend (gitaar en zang) uit Krabbendijke, bassist Berry Witteveen uit Kruiningen en geluidstechnicus Paul Post uit Goes.

'Mensen voelen
herkenning'

De bandleden combineren het optreden en de organisatie van de concerten met gezin en werk en dat kan, zeker zo vlak voor de kerstpraises, hectisch zijn. Toch kiest ICU ervoor deze maand vier kerstpraises te houden. "We willen niet de deuren moeten sluiten voor mensen. De optredens in De Mythe vorig jaar waren een paar weken vooraf al uitverkocht, voor zover je daarvan kunt spreken met gratis kaarten. Daarom nemen we nu de gok met twee extra optredens en we vertrouwen erop dat het goed komt."


Meezingen
ICU wil mensen, jong en oud, gelovig en niet-gelovig, laten zien dat de boodschap van het kerstverhaal voor iedereen is. Voor die laagdrempeligheid houdt ICU de concerten ook zo lang mogelijk gratis toegankelijk, vertelt Hensen. "Dat lukt, omdat nog steeds veel bedrijven ons willen sponsoren." Die financiële steun en het aantal toeschouwers zijn voor de band een bevestiging dat ze met haar optredens in een behoefte voorziet. "Als mensen verder op de avond steeds harder meezingen, is dat heel bijzonder. Ook krijgen we na optredens vaak reacties dat mensen geraakt zijn, herkenning voelen. Dan willen we geen drempel opwerpen door entree te vragen."

Meer informatie
De kerstpraise vindt zaterdag (9 december) plaats in Sommelsdijk, op zaterdag 16 december in Middelburg en op vrijdag 22 en zaterdag 23 december in De Mythe in Goes. Gratis kaarten reserveren kan via

www.inchristunited.nl. [l]