Afbeelding
Foto:

Laatste kunsttijdschrift decreet

MIDDELBURG - Zaterdag 16 december wordt de 15e en laatste uitgave van kunsttijdschift decreet gepresenteerd. Vanaf 16.00 uur zijn geïnteresseerden welkom bij Eetkamer Likkepot, in het hofje onder de Lange Jan in Middelburg. Wethouder Saskia Sarafinski zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Het is tevens de afsluiting van de kunstmanifestatie Kijk daar beweegt iets, waarbij een kunstroute met Middelburgse kunstenaars en een aantal lezingen plaats vonden.

Deze laatste uitgave van decreet is meteen ook de allerdikste met meer dan 200 pagina’s. decreet-tijdschrift licht nog eenmaal een tegel en neemt onder de loep wat daaronder beweegt. In dit geval specifiek de tegel Middelburg. Niet alleen wordt stilgestaan bij het resultaat van de manifestatie Kijk daar beweegt iets, maar bijvoorbeeld ook: Wat is de mentaliteit van de makers? En decreet zou decreet niet zijn als er niet ook aandacht wordt besteed aan manifestaties die elders in Zeeland worden gehouden. Speciale aandacht is er ook voor dada in Zeeland.

Voorintekenen
Stuur hiervoor een mail naar decreet@zeelandnet.nl met het aantal en maak het bedrag over op bankrekening NL50TRIO0198524188 van stichting decreet/concreet. Met vermelding van de code #kerstdecreet wordt het boekwerk ook nog speciaal ingepakt als een echt kunstwerk. De bestelde exemplaren liggen klaar op 16 december. Te bestellen per mail decreet@zeelandnet.nl, via de pagina facebook.com/kijkdaarbeweegtiets en bij de Drvkkerij in Middelburg.

Decreet-concreet
Decreet-tijdschrift is een Zeeuws kunsttijdschrift dat sinds 2009 op onregelmatige tijdstippen is verschenen. decreet besteedt aandacht aan wat er op het terrein van de beeldende kunst in Zeeland gebeurt, maar vraagt daarnaast ook permanent aandacht voor de waarde van deze sector voor het totale culturele klimaat van Zeeland. De afgelopen jaren werden in totaal 14 magazines uitgebracht en zijn activiteiten georganiseerd. decreet-tijdschrift is een initiatief van stichting decreet-concreet bestaande uit Hans Bommelje, Ramon de Nennie, Machteld van der Wijst, met in het bestuur Tjeu Strous en Jack van Aspert.

Kijk daar beweegt iets
Om een aanloop te maken naar een overzicht en de artikelen over allerlei Middelburgse kunstenaars is de kunstmanifestatie Kijk daar beweegt iets opgezet. De manifestatie die onder grote belangstelling op 1 oktober van start ging heeft veel positieve reacties ontvangen. Met een groep kunstenaars is op een ludieke en publieksvriendelijke manier in beeld gebracht wat zicht beweegt bij de Middelburgse kunstenaars op dit moment. Ook via lezingen en andere activiteiten met de geranium als herkenbaar beeld is aandacht gevraagd voor het belang van beeldende kunst in Middelburg en in Zeeland. Decreet en Kijk daar beweegt iets worden financieel ondersteund door de Vleeshal / Stichting Beeldende Kunst Middelburg en de Frits Lensvelt Stichting.[l]